ГоловнаСвіт

У РФ "Солдатські матері" вимагають пояснити, як Єрофєєв і Александров потрапили на Донбас

Александров звернувся до "Солдатських матерів" з проханням посприяти йому з поверненням до Росії

У РФ "Солдатські матері" вимагають пояснити, як Єрофєєв і Александров потрапили на Донбас
Александр Александров
Фото: EPA/UPG

У Росії "Солдатські матері" направили запит у військову прокуратуру, вимагаючи прояснити долю тольяттінських спецпризначенців Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова, затриманих поблизу Щастя.

Про допомогу правозахисників попросив Александров, інформує РБК.

Відповідальний секретар "Союзу комітетів солдатських матерів", член Громадської ради при міноборони Валентина Мельникова звернулася із запитом до головного військового прокурора Сергія Фрідинського з проханням прояснити статус одного із затриманих в Україні росіян, яких українська влада називає "бійцями ГРУ".

Як розповіла РБК правозахисниця, в організацію "Солдатські матері" звернувся "через електронну пошту і СМС військовослужбовець за контрактом військової частини №21208 Александров Олександр Анатолійович з проханням надати йому сприяння для повернення в Росію".

У своєму листі на ім'я Фрідинського Мельникова просить військову прокуратуру відповісти на кілька запитань: "За яким розпорядженням військовослужбовець перебував в Україні?", "За яких обставин, яким способом сержант Александров зміг перейти державний кордон?", "Які заходи вживаються військовою прокуратурою для повернення військовослужбовця?" і "Чи бере участь МЗС у поверненні на територію Росії Александрова?" Крім того, солдатські матері просять прокуратуру "вжити всіх можливих заходів для звільнення Александрова у разі чергового обміну полоненими "всіх на всіх" в Україні".

Влада України повідомила про затримання під Луганськом двох військових з Росії, капітана Євгена Єрофєєва і сержанта Олександра Александрова 17 травня. Представники СБУ обох назвали діючими російськими військовослужбовцями з третьої гвардійської Окремої бригади спеціального призначення Головного розвідувального управління генштабу міноборони Росії.

Через кілька годин після цієї заяви керівництво самопроголошеної "Луганської народної республіки" повідомило про полонення українськими силовиками двох бійців луганської "Народної міліції". Ще через добу офіційний представник міноборони РФ Ігор Конашенков заявив, що Александров і Єрофєєв на момент затримання не були діючими військовослужбовцями.

Інформацію міноборони в телевізійному інтерв'ю підтвердили дружина Александрова і батько Єрофєєва, які стверджували, що їхні близькі звільнилися з армії відповідно у грудні та січні. Спеціальний кореспондент "Новой газеты" Павло Канигін, який побував у київському госпіталі у затриманих росіян, розповів, що обоє з подивом дізналися про своє звільнення з армії. За словами журналіста, обоє сподіваються на взаємний обмін полоненими між сторонами конфлікту.

Під час допиту, відео якого опублікувала українська сторона, Александров і Єрофєєв заявили, що прибули в Україну 26 березня 2015 року у складі батальйону з 220 осіб. Раніше Москва неодноразово заявляла, що на території України немає російських військовослужбовців, а конфлікт на Донбасі є внутрішньоукраїнським. У Міноборони в бесіді з агентством дали зрозуміти, що додаткових коментарів до заяви Конашенкова найближчим часом не буде.

"Я не можу нічого додати до того, що я вже говорив. Це громадяни Росії, які перебувають у полоні. Російська сторона вживає необхідних заходів для їхнього визволення з полону", - прокоментував у п'ятницю ситуацію прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Полоненим може вважатися тільки військовослужбовець, затриманий під час бойових дій, пояснив РБК член президентської Ради з прав людини, керівник правозахисної групи "Громадянин. Армія. Право" Сергій Кривенко. Для отримання статусу полоненого солдат має назвати своє прізвище, ім'я, посаду та військову частину. У такому разі, якщо військовий не вчинив кримінальних злочинів крім своєї участі в бойових діях, ставлення до нього регулюють Женевські конвенції. При цьому правозахисник уточнив, що росіянин, затриманий зі зброєю в руках на території іншої держави і не військовослужбовець, вважається кримінальним злочинцем "і за законами України, і за законами Росії".

Зараз обоє росіян заарештовані київським судом за підозрою у тероризмі. Парламентер центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандит заявив в ефірі української телепрограми "Шустер Live", що Єрофєєв і Александров не підпадають під процедуру обміну, оскільки не є донбаськими бойовиками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram