ГоловнаСвіт

Генсек НАТО: ми ніколи не визнаємо незаконну, нелегітимну анексію Криму

Столтенберг підкреслив, що дії альянсу у східній частині Європи відповідають усім міжнародним зобов'язанням НАТО

Генсек НАТО: ми ніколи не визнаємо незаконну, нелегітимну анексію Криму
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс не визнав і ніколи не визнає незаконну, нелегітимну анексію Криму Росією.

Про це він сказав в інтерв'ю "Новой газете".

"Ми не визнали і ніколи не визнаємо незаконну, нелегітимну анексію Криму. Ми заявляємо про це знову і знову. Так, ми наполягаємо на неухильному виконанні Мінських домовленостей для врегулювання кризи у східній Україні, але це зовсім не означає, що ми готові погодитися з анексією Криму ", - сказав генсек.

Відповідаючи на запитання журналіста про те, чи надає НАТО військову допомогу Україні, Столтенберг заявив: "Насамперед ми надаємо політичну підтримку незалежній і суверенній Україні. Ми також надаємо їй практичну допомогу у реформуванні оборонного сектору, системи командування і контролю, тилового забезпечення... Все це з метою зміцнити її можливість захищатися".

За словами генсека альянсу, все що "ми робимо у східній частині НАТО, знаходиться в повній відповідності з усіма нашими міжнародними зобов'язаннями. Так, ми посилили військову присутність, але вона набагато нижча за будь-яке розумне визначення суттєвих бойових сил. І знову ж таки: це оборонний захід, він пропорційний і є прямою відповіддю на поведінку Росії".

Столстенберг також уточнив, що припинення співпраці НАТО з Росією було вимушеним кроком. "Економічні санкції та призупинення співпраці - це не те, чого б ми хотіли. Вони викликані необхідністю, і Росії треба зрозуміти: порушення нею міжнародного права, посягання на межі сусідів не можуть залишитися без наслідків. У неї є вибір. Або продовжувати нинішній курс конфронтації, і тоді практичну взаємодію між нами залишиться, як і раніше, замороженою, а економічні санкції збережуться. Або Росія змінить поведінку і вибере співпрацю. Це було б корисно всім, тому що у довгостроковій перспективі всі виграють від співпраці, торгівлі, кооперації", - резюмував генсек.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram