ГоловнаСвіт

Влада Франції зобов'язала супермаркети віддавати непродані продукти на потреби благодійності

Супермаркетам, які порушили закон, загрожує штраф до €75 тис. євро, а їхнім керівникам - до 2 років позбавлення волі.

Влада Франції зобов'язала супермаркети віддавати непродані продукти на потреби благодійності
Французский парламент (архив)
Фото: polit.pro

Парламент Франції прийняв закон про боротьбу з надлишками харчових відходів, заборонивши супермаркетам знищувати непродані продукти харчування, які ще можна вживати в їжу.

Про це пише Guardian.

Тепер французькі магазини повинні безкоштовно віддавати такі продукти благодійним організаціям або використовувати їх з іншою метою, включно з годуванням тварин.

Національні збори Франції в четвер увечері одностайно висловилося на підтримку ініціативи, запропонованої колишнім міністром продовольства Гійомом Гаро.

Зокрема, закон прямо забороняє магазинам робити непродані продукти непридатними для вживання в їжу, наприклад, заливати їх хлоркою або іншими хімікатами просто у сміттєвих ящиках.

Великі супермаркети, площа яких становить не менш ніж 400 кв. м, до початку липня 2016 року повинні укласти договори з благодійними організаціями. В іншому разі їм загрожує штраф до €75 тис. євро, а їхнім керівникам - тюремне ув'язнення на строк до двох років.

Новий закон також передбачає освітні програми про харчові відходи для навчальних закладів і корпоративного сектору.

Уряд Франції прагне скоротити харчові відходи удвічі до 2025 року. За оцінками влади, щорічно кожен француз у середньому викидає 20-30 кг продуктів харчування, що в цілому обходиться економіці у €20 млрд на рік.

Федерація торгівлі та дистрибуції Франції розкритикувала рішення законодавців. За словами голови організації Жака Крейсселя, великі супермаркети створюють лише 5% харчових відходів, при цьому вони вже є донорами різних благодійних груп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram