ГоловнаСвіт

Автор карикатури на пророка Мухаммеда вирішив піти з Charlie Hebdo

Провідний карикатурист Charlie Hebdo пропрацював у журналі 23 роки

Автор карикатури на пророка Мухаммеда вирішив піти з Charlie Hebdo
Ренальд Лузье
Фото: EPA/UPG

Провідний карикатурист французького сатиричного журналу Charlie Hebdo Ренальд Лузьє, відомий під творчим псевдонімом Луз, в інтерв'ю газете Libération оголосив про своє звільнення з особистих причин.

Лузье працював у журналі протягом 23 років. За його словами, рішення про відхід пов'язане не з якимись внутрішніми складнощами в колективі, а з його особистими переживаннями з приводу січневого нападу на редакцію.

7 січня 2015 року двоє озброєних ісламістів розстріляли вісьмох співробітників Charlie Hebdo, у тому числі головного редактора Стефана Шарбоньє. Лузьє підкреслив, що намагався працювати після загибелі колег, але "в один момент все стало зовсім нестерпним". "Кожен випуск став тортурами, тому що інших більше немає, - пояснив художник. - Безсонними ночами я віддавався спогадам про загиблих, уявляв, що Шарб, Кабю, Оноре, Тінью могли б зробити, і це мене вискажило".

Саме Лузьє створив карикатуру для першої обкладинки Charlie Hebdo після розстрілу в редакції. На ній був зображений пророк Мухаммед з плакатом Je suis Charlie ("Я Шарлі") і підписом "Усе прощено". Тираж номера становив рекордні для французької преси вісім мільйонів примірників. У квітні Лузьє оголосив, що більше не зацікавлений у малюванні карикатур на Мухаммеда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram