ГоловнаСвіт

У Нігерії бойовики змушували викрадених жінок і дівчат брати участь в атаках "Боко Харам"

Ісламісти спровокували зростання напруги між християнами і мусульманами в Нігерії

У Нігерії бойовики змушували викрадених жінок і дівчат брати участь в атаках "Боко Харам"
Боевики "Боко Харам"
Фото: novostiua.net

Щонайменше 2000 жінок і дівчат викрала озброєна група "Боко Харам" від початку 2014 року, багатьох із них примушували до сексуального рабства і вчили битися.

Про це повідомляється у звіті Amnesty International, опублікованому у день першої річниці викрадення дівчат зі школи міста Чібок.

Опублікований сьогодні звіт "Стрілянина, кровопролиття і вбивства: правління терору "Боко Харам" базується на свідченнях 200 очевидців, в тому числі 28 викрадених жінок і дівчат, які втекли з полону бойовиків. Документ містить інформацію про численні військові злочини і злочини проти людяності, скоєні "Боко Харам", зокрема вбивство 5500 мирних жителів на північному сході Нігерії протягом 2014-го і на початку 2015 року.

Звіт Amnesty International проливає світло на жорстокі методи, використовувані озброєною групою на північному сході Нігерії, де чоловіків і хлопців постійно мобілізують і страчують, а молодих жінок і дівчат викрадають, заарештовують, інколи гвалтують, насильно видають заміж, змушують брати участь у збройних нападах, іноді на власні міста і села.

"Докази, представлені у цьому шокуючому звіті рік потому після жахливого викрадення дівчат з Чібока, вказують на масштаби і збоченість методів "Боко Харам", - сказав Саліл Шетті, генеральний секретар Amnesty International. - За час правління терору "Боко Харам", який зруйнував мільйони життів, чоловіків і жінок, юнаків та дівчат, християн і мусульман вбивали, викрадали і знущалися над ними. Нещодавній військовий успіх може стати початком кінця для "Боко Харам", але треба буде ще багато зробити для захисту мирних жителів, вирішення гуманітарної кризи і старту процесу відновлення".

Звіт містить графічні зображення, в тому числі супутникові фото, які показують масштаби руйнувань, котрі озброєна група "Боко Харам" залишила після себе.

Зі звіту випливає, що "Боко Харам" вивозила викрадених жінок і дівчат у свої табори у віддалених місцевостях або в тимчасові транзитні табори, наприклад, у в'язниці Нгоше. Із транзитних таборів дівчат перевозили у міста і села, де їм нав'язували свою версію ісламу щодо підготовки до шлюбу. За словами очевидців, дівчат вчили стріляти, показували, як користуватися бомбами і як нападати на села. При цьому наголошується, що під час перебування в неволі дівчат гвалтували, іноді в цьому брали участь до шістьох бойовиків.

З початку 2014 Amnesty International задокументувала мінімум 300 рейдів та нападів, скоєних "Боко Харам" проти мирного населення. Під час своїх атак на міста вони завжди нападали відразу на військових і поліцію, викрадали їхню зброю та амуніцію перед тим, як напасти на мирне населення. Вони вбивали всіх, хто намагався втекти, оточуючи їх і страчуючи чоловіків призовного віку.

У місті Гвоза від рук бойовиків "Боко Харам" загинуло як мінімум 600 осіб під час нападу 6 серпня 2014 року. Свідки розповіли Amnesty International, як тих, хто намагався втекти, переслідували.

Супутникові знімки, зроблені на замовлення Amnesty International, дозволили організації задокументувати масштаби руйнування здійснені угрупованням "Боко Харам". У звіті показано світлини міста Бама "до і після". Вони доводять: щонайменше 5900 споруд (приблизно 70% міста) були пошкоджені або зруйновані, в тому числі лікарні. Саме таких збитків зазнало місто до того, як війська Нігерії повернули його під контроль уряду в березні 2015 року, наголошується у звіті.

Звіт містить документовану інформацію про правління терору озброєної групи "Боко Харам". Майже відразу після захоплення міст, бойовики збирали населення і оголошували нові правила, які обмежували пересування жителів, особливо жінок. Більшість сімей стали залежними від дітей, які збирали їжу, або від візитів членів "Боко Харам", які пропонували допомогу, роздаючи награбовану їжу. Угруповання закріплювало свої правила жорстокими покараннями. Відмова відвідувати щоденні молитви каралася публічною прочуханкою.

Звіт також висвітлює факт зростання напруги між християнами і мусульманами. Багато християн, яких опитали Amnesty International, вважають, що мусульмани повідомляли "Боко Харам" про їхнє перебування і не ділилися інформацією про підготовлювані напади. Все це породило недовіру між спільнотами, які раніше мирно співіснували одна з одною. Бойовики "Боко Харам" руйнували церкви і вбивали християн, які відмовлялися перейти в іслам. Їхніми жертвами ставали також мусульмани помірних поглядів.

"Боко Харам" - радикальне ісламістське угруповання, що діє у Нігерії. Воно виступає за введення шаріату на всій території країни і боротьбу зі "згубним" впливом Заходу. Угруповання стоїть за більшою частиною терактів, скоєних у Нігерії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram