ГоловнаСвіт

У США протестували проти поліцейського свавілля, десятки людей заарештовано

Протестувальники блокували залізничні колії та проїжджу частину у кількох американських містах

У США протестували проти поліцейського свавілля, десятки людей заарештовано
Митинг против полицейской жестокости в Нью-Йорке
Фото: EPA/UPG

У низці американських міст пройшли демонстрації проти поліцейського насильства щодо беззбройних чорношкірих чоловіків, десятки мітингувальників заарештовано.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Так, у Нью-Йорку близько 250 осіб пройшли маршем Бруклінським мостом з плакатами, що закликають "Зупинити поліцейських-убивць" і "Заборонити копам вбивати". Щонайменше 12 осіб, серед яких, за попередніми даними, були школярі, заарештували після сутички з поліцією, коли вони пройшли мостом, блокуючи дорожній рух. При цьому одного поліцейського, котрий на той момент проїжджав по мосту своїм автомобілем, побили.

Ще 15 протестувальників заарештували в Лос-Анджелесі. Там група зі 100 осіб вийшла на залізничні колії та ігнорувала накази поліції розійтися.

Крім того, у Сан-Франциско близько 100 протестувальників оточили поліцейський відділок у Сан-Франциско і зірвали зустріч у мерії. У розташованому поблизу Окленді демонстранти мітингували біля будівлі місцевого департаменту, а також блокували 880-ме шосе. На мосту між Сан-Франциско і Оклендом заарештовано шістьох осіб, які блокували дорожній рух.

У штаті Вісконсін близько 100 осіб, переважно школярі, заблокували головну проїжджу частину в місті Медісон, де минулого місяця білий поліцейський застрелив беззбройного чорного підлітка Тоні Робінсона-молодшого, що також спричинило серію антиполіцейських демонстрацій.

Новим приводом для акцій став інцидент зі вбивством білим поліцейським чорношкірого у місті Північний Чарльстон, штат Південна Кароліна. Сам правоохоронець запевняв, що афроамериканець напав на нього і намагався заволодіти електрошокером. Однак судячи з відеозапису, зробленого випадковим перехожим і викладеного в Інтернет, жертва в момент вбивства була беззбройною.

У другій половині 2014 року в різних містах США відбулися кілька інцидентів, пов'язаних зі стріляниною поліцейських на ураження по афроамериканцях. Найвідоміший випадок стався 9 серпня в місті Фергюсон, де чорношкірого підлітка Майкла Брауна вбив поліцейський Даррен Вілсон. Присяжні не висунули проти поліцейського офіційних звинувачень. Вбивство 18-річного Брауна спровокувало тривалу хвилю протестів у США. Ситуація загострилася після вбивств поліцейських, на які окремі фанатики наважилися з помсти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram