ГоловнаСвіт

Новим президентом Нігерії став колишній військовий диктатор

Активність "Боко Харам" не завадила високій явці на виборах.

Член опозиційної партії Нігерії, колишній військовий диктатор Мухаммаду Бухарі переміг на президентських виборах у Нігерії.

Про це повідомляють у мікроблозі Twitter національної виборчої комісії Нігерії.

"Генерал Мухаммаду Бухарі з опозиційної партії оголошується переможцем (виборів)", - йдеться в повідомленні.

Минулої суботи, 28 березня, в Нігерії проходили президентські та парламентські вибори. Президентські вибори в Нігерії спочатку планували на 14 лютого, проте з міркувань безпеки перенесли на 28 березня. У суботу в кількох регіонах вибори перенесли на неділю через технічні проблеми в системі голосування.

Усього на виборчі дільниці прийшли близько 60 млн. Високій явці не завадила терористична активність угруповання "Боко Харам" на півночі країни. За даними правозахисників, під час виборів у країні загинули 50 осіб.

Бухарі набрав 15,42 млн голосів виборців, а його суперник - Гудлак Джонатан - заручився підтримкою 12,85 млн нігерійців.

57-річний Джонатан за віросповіданням є християнином, його підтримують на нафтовидобувному півдні. 72-річний Бухарі - мусульманин, популярний на півночі країни. Крім них, у виборах брали участь іще 12 кандидатів.

Гудлак Джонатан наголосив, що вибори в країні пройшли чесно. Він також привітав Бухарі з перемогою.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав обраного президента Нігерії Мухаммаду Бухарі з перемогою на виборах і закликав усіх громадян країни визнати результати - йдеться в опублікованій 1 квітня заяві прес-секретаря генсека ООН.

"Генеральний секретар вітає президента Бухарі. Він схвалює роботу президента Джонатана під час виборів і його підтримку демократичного процесу. Він закликає всіх нігерійців визнати результати виборів", - сказано в заяві.

Генсек упевнений, що успішне проведення виборів демонструє зрілість нігерійської демократії.

Також підтримку новому президенту Нігерії та готовність працювати із ним висловила голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні.

У грудні 1983 року Бухарі у званні генерал-майора очолив Нігерію після успішного військового перевороту, коли скинули президента Шеху Шагарі. До перевороту Бухарі командував бронетанковою дивізією в місті Джос. Мохаммаду Бухарі вважав виправданим захоплення влади в країні, оскільки, на його думку, цивільний уряд був безнадійно корумпованим. Після приходу до влади військових за запізнення на роботу державних службовців очікувало публічне приниження (вони були змушені стрибати як жаба).

Крім того, Бухарі видав указ про обмеження свободи преси й указ про запроторення противників режиму під варту до трьох місяців без пред'явлення офіційних звинувачень. Він також заборонив страйки і заснував в Нігерії таємну поліцію - Національну організацію безпеки.

У серпні 1985-го в умовах жорсткої економії, на тлі погіршення економічної ситуації і зростання корупції Бухарі скинули в результаті державного перевороту під керівництвом генерала Ібрагіма Бабангіда. До 1988 року він перебував під вартою в Бенін-Сіті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram