ГоловнаСвіт

Нігерія залучила до боротьби з "Боко Харам" найманців з ПАР і країн колишнього СРСР

За деякими даними, проти бойовиків воюють грузинські найманці

Нігерія залучила до боротьби з "Боко Харам" найманців з ПАР і країн колишнього СРСР
Боевики "Боко Харам"
Фото: novostiua.net

Влада Нігерії залучила сотні найманців з Південно-Африканської Республіки та країн колишнього СРСР для боротьби з бойовиками терористичного угруповання "Боко Харам" напередодні парламентських виборів 28 березня.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на нігерійські оборонні та дипломатичні джерела.

Перші повідомлення про залучення до боротьби з бойовиками іноземних "солдатів удачі" з'явилися раніше цього місяця, коли у Twitter опублікували знімки бронетехніки на вулицях міста Майдугурі, який є регіональною столицею на північному сході Нігерії, де діє "Боко Харам".

Президент Нігерії Гудлак Джонатан в інтерв'ю Voice of America сказав, що дві компанії надають "тренерів і техніків" для допомоги нігерійській армії. При цьому він не згадував назви цих компаній, а також національність і число їхніх співробітників.

Однак, за словами джерел Рейтер, іноземні війська пов'язані з керівництвом колишньої приватної військової фірми Executive Outcomes з Південно-Африканської Республіки. Ця фірма отримала популярність завдяки своїй участі в громадянській війні в Анголі (тривала з 1975 по 2002 рік), а також у внутрішньому конфлікті у Сьєрра-Леоне у 1995 році. Фірма була розформована у 1998 році під тиском південноафриканського уряду, після апартеїду, який виступав за припинення діяльності найманців.

За словами одного з джерел агентства, в боротьбі з "Боко Харам" беруть участь кілька сотень іноземних найманців, яким платять близько $400 в день. Участь найманців у боротьбі проти бойовиків складно оцінити, однак в останні тижні активність ісламістів дещо спала, зазначає агентство.

Уряд ПАР забороняє своїм громадянам безпосередньо брати участь у бойових діях на території інших країн заради особистої вигоди. У Грузії, яка вважається великим джерелом найманців, також існують закони, що передбачають відповідальність за участь у військових діях за кордоном, зазначає агентство.

"Боко Харам" - радикальне ісламістське угруповання, що діє в Нігерії. Воно виступає за введення шаріату на всій території країни і боротьбу зі "згубним" впливом Заходу. Угруповання стоїть за більшістю терактів, скоєних у Нігерії. У травні 2014 року Радбез ООН вніс "Боко Харам" у список терористичних організацій. Раніше цілями бойовиків ставали переважно об'єкти, пов'язані з армією і поліцією. Проте останнім часом екстремісти почали регулярно нападати на лідерів релігійних громад і мирних жителів.

Однією з найрезонансніших справ стало викрадення бойовиками 276 школярок у нігерійському місті Чібок у квітні 2014 року. Ісламісти пообіцяли продати дівчаток в рабство або насильно видати заміж. 57 ученицям вдалося повернутися додому. На початку листопада лідер "Боко Харам" Абубакар Шекау у своєму відеозверненні заявив, що 219 полонених школярок прийняли іслам і були видані заміж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram