ГоловнаСвіт

Голова КС Росії пояснив анексію Криму скасуванням мовного закону

Версію Путіна про "роботу на випередження" спростував один із його чиновників.

Голова КС Росії пояснив анексію Криму скасуванням мовного закону
Фото: http://www.mk.ru/Геннадий Черкасов

Голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін написав колонку про анексію Криму, яка не цілком узгоджується з версією президента Росії Володимира Путіна.

Як відомо, Путін заявив, що рішення про "роботу на випередження" і приєднання півострова ухвалювали в ніч з 22 проти 23 лютого 2014 року. Однак Зорькін у колонці в "Российской газете" пише, що Росія почала анексію через те, що Верховна Рада скасувала мовний закон Ківалова-Колесніченка. А це сталося лише вдень 23 лютого.

10 серпня 2013 року в Україні набув чинності закон "Про засади державної мовної політики", який передбачає, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної. 23 лютого 2014 року Верховна Рада скасувала цей закон, проте це рішення згодом ветував в.о. президента Олександр Турчинов.

Попри це, Зорькін стверджує, що саме через нього почалися російське захоплення півострова.

"Саме тому, що після ухвалення нового закону про мову підготовлений до відправлення у Крим "озброєний майданний десант" мав намір представити мешканцям Криму свої уявлення про громадянство і рівноправність акціями "Хто не скаче, той москаль" і криками "Москаляку на гіляку", а також силовими діями, - Росія перешкодила такому приголомшливому порушенню прав кримчан. А далі підтримала реалізацію громадянами Криму їхнього права на самовизначення шляхом проведення референдуму про статус півострова і Севастополя", - сказав він.

Зорькін також заявив, що введення російських військ на територію Криму і Севастополя не було протизаконним.

"Росія, ввівши у Крим додатковий військовий контингент для запобігання появі на півострові "майданних десантів", не порушила Договір з Україною про базування Чорноморського флоту. За цим договором, максимальна чисельність російського контингенту не могла перевищувати 25 тис. осіб. І цього обмеження було дотримано. За цим договором, російські військовослужбовці мали право виходити за межі об'єктів базування за потреби захисту членів своїх сімей. Що вони і зробили", - сказав голова КС Росії.

Нагадаємо, 16 березня 2014 року в Криму відбувся референдум про статус регіону. Згідно з опублікованими даними, за входження Криму до складу Росії в республіці проголосували 96,77% виборців, у Севастополі - 95,6%. Через кілька днів Крим на підставі цього референдуму приєднали до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram