ГоловнаСвіт

У Британії інфляція вперше в історії впала до нуля

У січні зростання цін у королівстві становило 0,3%.

У Британії інфляція вперше в історії впала до нуля

Інфляція у Великобританії в лютому знизилася до нуля вперше в історії.

Про це пише The Guardian.

Порівняно з тим самим місяцем попереднього року ціни не змінилися. Цей показник нижчий від прогнозів аналітиків, які передбачали уповільнення інфляції до 0,1%.

Багато в чому таке різке падіння відбулося через здешевлення палива, яке в лютому коштувало на 16,6% менше, ніж рік тому. Ціни на продукти харчування впали на 3,4%.

У січні 2015-го зростання цін у королівстві становило 0,3%.

Британські статистичні служби ніколи не фіксували нульової інфляції за підсумками місяця (відстеження цього показника почали 1989 року). Водночас за результатами неофіційних підрахунків, 1960 року цифра була ще нижчою.

Банк Англії встановив як мету інфляцію на цей рік у 2%. Через те, що цей план можуть не виконати, керівництво регулятора замислюється над зниженням уже рекордно низької ставки рефінансування. Однак деякі аналітики вважають, що загроза дефляції буде менш гострою в другій половині року.

Дефляція небезпечна для економіки тим, що провокує приватних осіб і компанії не витрачати, а заощаджувати гроші, а також ускладнює виплату кредитів. Як правило, вона є свідченням стагнації або кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram