ГоловнаСвіт

Президент Словаччини відмовився їхати в Москву на 9 Травня

Андрій Киска планує відзначити ювілей закінчення війни пам'ятними заходами у Словаччині

Президент Словаччини відмовився їхати в Москву на 9 Травня
Андрей Киска
Фото: EPA/UPG

Президент Словаччини Андрій Киска відмовився взяти участь в урочистостях з нагоди 70-річчя Перемоги у Москві.

Про це повідомляє РИА Новости.

Як пояснив представник президентської канцелярії Маркін Ліптак, таке рішення пов'язане з причетністю Росії до подій на сході України.

За словами Ліптака, глава держави планує відзначити ювілей закінчення війни пам'ятними заходами в Словаччині. На меморіальних кладовищах в різних населених пунктах країни запалять свічки.

Прес-секретар словацького МЗС Петер Стано додав, що в керівництві республіки триває дискусія, чи потрібно відправляти представника Братислави на урочистості до Москви. Він зазначив, що при ухваленні рішення влада візьме до уваги загальну позицію з цього питання в країнах Євросоюзу.

Раніше глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак запросив свого російського колегу Сергія Лаврова на святкування 70-річчя визволення Братислави радянськими військами, яке відзначатиметься 4 квітня.

У середині березня від участі в заходах з нагоди ювілею Перемоги у Москві відмовилася канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона також мотивувала своє рішення українською кризою. На святкування 9 Травня в російську столицю не приїде і президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес. Він не назвав причин своєї відмови. Крім того, на 9 Травня до Москви не поїдуть прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і президент Литви Даля Грібаускайте, а також глава Європейської ради Дональд Туск.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram