ГоловнаСвіт

Росія і Південна Осетія підписали договір про інтеграцію

Путін робить перші кроки для включення невизнаної республіки до складу Росії.

Росія і Південна Осетія підписали договір про інтеграцію
Тибилов
Фото: obozrevatel.com

Президент Росії Володимир Путін і голова невизнаної республіки Південна Осетія Леонід Тібілов у середу підписали договір про співробітництво й інтеграцію.

Про це повідомляє РИА Новости.

Підписанню документа передували переговори лідерів двох країн, під час яких обговорювали питання двосторонніх відносин і координації у сфері забезпечення стабільності і безпеки в Закавказькому регіоні.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков раніше назвав підписання договору найважливішою подією зустрічі президентів.

Проект договору передбачає формування єдиного простору оборони і безпеки, вільний перетин держкордону, інтеграцію митних органів, розширення співробітництва органів внутрішніх справ, спрощення процедури набуття російського громадянства, підвищення зарплат і пенсій, забезпечення медичного страхування жителям Південної Осетії. Пєсков пояснив, що договір рамковий, і згодом він передбачає розробку й укладення двосторонніх угод у конкретних напрямках співпраці.

Нагадаємо, в лютому Росія і Південна Осетія підписали договір про державний кордон. Тоді "міністр закордонних справ республіки" Давид Санакоєв заявив, що Південна Осетія може стати частиною території Росії, якщо цього захочуть жителі невизнаної республіки.

Нагадаємо, Тбілісі розірвав дипвідносини з Москвою після того, як Росія в серпні 2008 року визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, які входили до складу Грузії й домагалися незалежності від неї ще до розпаду СРСР. Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії й Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram