ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний закликав ввести санкції проти близьких Путіну "кланів"

За словами Навального, в уряді РФ "багато хороших людей, які ненавидять Путіна"

Навальний закликав ввести санкції проти близьких Путіну "кланів"
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Опозиціонер Олексій Навальний закликав країни Заходу заборонити в'їзд для близьких до оточення президента РФ "кланів, які допомагають Путіну контролювати багатства Росії".

З таким закликом Навальний виступив в інтерв'ю Financial Times.

Крім того, опозиціонер назвав тих, проти кого, на його думку, слід ввести санкції, а також заявив, що російський президент "встановлює династичне правління".

"Ви можете скласти "чорний список" із приблизно 1000 осіб, яким більше не дозволять в'їзд у західні країни, і ви можете зробити це тихо, без будь-якого великого оголошення", - сказав він.

Навальний також закликав ввести санкції проти тих, хто займається, за його словами, пропагандою війни.

На думку Навального, Заходу, замість того, щоб вводити санкції проти проросійських сепаратистів, які воюють на Донбасі, слід ввести обмежувальні заходи проти кремлівських чиновників і російських телеведучих. Серед них опинилися, зокрема, телеведучий Володимир Соловйов і кремлівські чиновники Владислав Сурков і В'ячеслав Володін. "(Їхні) діти літають в Париж на вихідні, а ці командири, яких ви бачите у війні на Донбасі, - ні", - зазначив опозиціонер.

Навальний також закликав ввести санкції проти глави ВДТРК Олега Добродєєва і його сина Бориса Добродєєва - гендиректора соцмережі "Вконтакте". "Кілька років тому ми думали, що це просто кумівство, але тепер ми розуміємо, що це довгострокове планування: він встановлює династичне правління", - зазначив опозиціонер.

Як зазначає FT, після смерті Бориса Нємцова "світ навального змінився". "Зі смертю Нємцова, Навальний тепер стикається з неприємним питанням про те, як перетворити набір людей, незадоволених правлінням Путіна в реальну опозицію", - зазначає видання.

"Він був комунікатором. Він міг зібрати всіх в опозиції від лібералів до крайніх лівих, але він також міг поговорити з людьми всередині системи, такими як комуністи, які не сприймають його погляди, але відкриті для діалогу з ним", - сказав Навапьний.

На думку Навального, вбивство Нємцова мало допомогти стимулювати російську опозицію, однак надія все ж невелика. "У 2010, 2011, навіть у 2013 році я б сказав вам, що рейтинг підтримки Путіна має опуститися, але як мало ми знали. Ми не очікували, що він почне війну", - зазначив опозиціонер.

За словами Навального, політична програма його "Партії прогресу", яка містить вимогу проводити чесні вибори, боротися з корупцією та економічною кризою, а також припинити війну на сході України, "має підтримку населення". "Але люди, які підтримують ці вимоги, не мають жодного політичного представництва", - сказав він. Як зазначає FT, "Партію прогресу ", незважаючи на отримання юридичного статусу, не допускають до виборів.

Тим не менш, за словами Навального, він не впадає у відчай і готовий продовжувати боротьбу. На думку опозиціонера, "маятник зрештою хитнеться проти Путіна, але це займе багато часу".

"Є багато хороших людей в уряді, і всі вони ненавидять його (Путіна), вони думають, що він перешкода, але вони - боягузи. Всі олігархи ненавидять його, але вони відчувають, що вони не можуть не мовчати", - резюмував Навальний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram