ГоловнаСвіт

У Туреччині десятки людей затримано за незаконне прослуховування політиків

Ердоган продовжує кампанію боротьби з прихильниками свого "політичного опонента" Фетхуллаха Ґюлена

У Туреччині десятки людей затримано за незаконне прослуховування політиків
архив
Фото: ru-newz.ru

Турецька поліція затримала десятки людей по всій країні в рамках чергової операції у рамках боротьби з незаконним прослуховуванням телефонних розмов політиків, державних службовців і підприємців.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на власні джерелаЯк зазначає агентство, затримання проводилися в рамках кампанії президента Реджепа Таїпа Ердогана з боротьби з прихильниками ісламського богослова-опозиціонера Фетхуллаха Ґюлена, якого турецький лідер вважає своїм політичним супротивником.

За словами джерел агентства, видано ордери на арешт 54 осіб, 37 з них затримано. Поліцейські рейди відбувалися одночасно в Анкарі та 20 турецьких провінціях.

У грудні 2013 року поліція Туреччини провела велику антикорупційну операцію. За підозрою в махінаціях з державного тендера, перевищенні посадових повноважень і хабарництві було заарештовано десятки людей - бізнесмени, чиновники вищого рангу та їхні родичі. Під підозрою опинився також син нинішнього глави держави Ердогана. Однак восени 2014 року генпрокуратура Стамбула постановила, що "для кримінального переслідування обвинувачених немає підстав". Тепер неосудними виявилися і міністри.

Ердоган, на той момент прем'єр-міністр, відповів на дії поліції у боротьбі з корупцією масовими звільненнями поліцейських і суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії з викорінення підривної діяльності "паралельної держави". Згодом він спробував заблокувати доступ у Twitter і YouTube, пояснивши заборону на користування цими ресурсами поширенням у них антиурядової інформації. Крім того, тоді Ердоган назвав розслідування справи про корупцію політичною атакою на свою владу, в організації якої він звинуватив організацію "Хізмет" на чолі зі своїм колишнім союзником, проповідником Фетхуллахом Ґюленом, котрий мешкає у США.

У грудні 2014 року турецький суд видав ордер на арешт Ґюлена за підозрою у керівництві злочинною організацією. Сам Гюлен заперечує будь-яку причетність до змови проти уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram