ГоловнаСвіт

У Єгипті відбулася інавгурація нового президента

Абдель Фаттах ас-Сісі очолював усунення Мухаммеда Мурсі

У Єгипті відбулася інавгурація нового президента
Министр обороны Египта фельдмаршал Абдель-Фаттах аль-Сиси
Фото: EPA/UPG

У Каїрі в неділю відбулася інавгурація нового голови держави - екс-міністра оборони Абделя Фаттаха ас-Сісі.

Він склав присягу в присутності суддів конституційного суду країни. Церемонію, після якої ас-Сісі обійматиме пост президента протягом чотирьох років, у прямому ефірі транслювало єгипетське телебачення. Починаючи церемонію, заступник голови суду Махер Самі виголосив промову, в якій зазначив, що минулого літа усунення військовими від влади попередника ас-Сісі - представника руху "Брати-мусульмани" Мухаммеда Мурсі - не було державним переворотом.

Як повідомляє BBC, у зв'язку з церемонією в столиці Єгипту вжили посилених заходів безпеки.

Виступаючи з промовою після інавгурації, ас-Сісі заявив, що домагатиметься для Єгипту свободи і соціальної справедливості. Як зазначає BBC, багато в чому його слова нагадали гасла єгипетського варіанту "арабської весни", що призвела у 2011 році до повалення президента Хосні Мубарака.

У списку першочергових завдань, які належить вирішити новому президенту - економічні проблеми, бідність населення, що зростає, а також політична криза.

Вибори, перемогу на яких Абдель Фаттах ас-Сісі здобув, отримавши майже 97% голосів, відбулися в Єгипті 26-28 травня. Спочатку голосування мало тривати два дні, проте через низьку явку вибори продовжили ще на день. Незважаючи на це, явка за підсумками триденного голосування не перевищила 50% виборців.

Про бойкот виборів раніше оголосили прихильники Мухаммеда Мурсі. Єдиним суперником ас-Сісі був лідер лівоцентристів Хамдін Сабахі. Ще 29 травня він визнав поразку на виборах.

59-річний ас-Сісі - єгипетський воєначальник, фельдмаршал з 2014 року. Обіймав посади міністра оборони і верховного головнокомандувача збройних сил Єгипту, голови Вищої ради збройних сил і заступника прем'єр-міністра. У 1977 році закінчив Військову академію Єгипту, також проходив військове навчання у Великобританії і США. Брав участь у війні в Перській затоці 1991 року.

Ас-Сісі очолював переворот, внаслідок якого в липні минулого року усунули президента-ісламіста Мухаммеда Мурсі. Тоді тимчасовим виконувачем обов'язків голови держави призначили голову Конституційного суду Адлі Мансур.

Спочатку ас-Сісі заявляв про відсутність будь-яких політичних амбіцій, але незабаром після перевороту поширилися чутки про те, що він балотуватиметься на вищий державний пост. У січні 2014 року, посилаючись на волю народу, він дійсно зареєструвався кандидатом у президенти.

Під час передвиборної кампанії ас-Сісі стверджував, що в разі перемоги на виборах він не допустить відновлення діяльності "Братів-мусульман". Він вважає, що під його керівництвом ситуація в країні повністю стабілізується вже за два роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram