ГоловнаСвіт

Іран і США вперше за кілька десятиліть проведуть прямі переговори

Країна веде переговори про скасування санкцій

Іран і США вперше за кілька десятиліть проведуть прямі переговори

Іран і США проведуть наступного тижня перші за кілька десятиліть прямі переговори щодо "ядерного досьє" Тегерана.

План проведення таких зустрічей в неділю, 8 червня, підтвердив заступник міністра закордонних справ Ісламської республіки Аббас Аракчі, повідомило іранське агентство IRNA.

За словами Аракчі, іранська делегація, яку він очолить, 9 і 10 червня спілкуватиметься з дипломатами США в Женеві. Головним парламентером від Сполучених Штатів виступить заступник держсекретаря США, колишній посол в Москві Вільям Бернс. У наступні два дні в Римі, за кілька днів до майбутньої (16 червня) зустрічі емісарів Ірану з "шісткою" міжнародних посередників (п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН і Німеччина), представники Тегерана проведуть переговори з російською стороною.

Агенство Agence France-Presse називає майбутні ірано-американські консультації "безпрецедентним кроком" на шляху до укладення між Тегераном і Заходом повномасштабної угоди щодо ядерної програми Ірану.

Основна мета консультацій Ірану і "шістки" полягає у виробленні остаточної угоди зі згортання ядерних проектів Тегерана. У листопаді минулого року сторони домовилися, що таку угоду, яка передбачатиме контрольовану відсутність військової складової в іранській ядерній програмі, мають розробити до 20 липня. На тій самій зустрічі в Женеві посередники й Ісламська республіка погодили тимчасове обмеження масштабів іранської ядерної програми в обмін на часткове скасування міжнародних санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram