ГоловнаСвіт

З 2008 року в світі було знищено 750 тисяч касетних бомб

Жертвами цієї зброї стали десятки тисяч людей.

З 2008 року в світі було знищено 750 тисяч касетних бомб
Фото: EPA/UPG

З 2008 року, згідно з Конвенцією про касетні боєприпаси, у всьому світі було знищено 750 тисяч касетних бомб, які вбивають і калічать цивільне населення ще довго після закінчення конфліктів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на доповідь Коаліції з касетних боєприпасів (ККБ).

Касетні бомби, що скидаються з повітря або за допомогою артилерії, розкидають сотні малокаліберних бомб, які іноді не вибухають, на великій території. Малокаліберні бомби вкрай важко знайти і знешкодити. Вони становлять особливу небезпеку для дітей, яких може привабити їх зовнішній вигляд, а саме їх яскравий колір, який робить їх схожими на іграшки.

У доповіді ККБ говориться, що уряди, які 2008 року приєдналися до Конвенції про касетні боєприпаси, знищили запаси в розмірі майже 750 тисяч касетних бомб, що містять близько 85 мільйонів малокаліберних бомб. ККБ відзначає, що жертвами касетних бомб за останні 40 років стали десятки тисяч мирних жителів, десятки тисяч отримали поранення. Водночас третину жертв складають діти.

"Вражаюча кількість запасів касетних бомб, знищених в рамках Конвенції про касетні боєприпаси, демонструє, наскільки уряди прихильні швидкій реалізації цього договору", - заявила представник міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Мері Веехам.

"Це є важливим етапом в гуманітарній політиці роззброєння, і держави, які ще не приєдналися (до Конвенції про касетні боєприпаси - ред.) повинні прийняти правильну сторону", - підкреслила вона.

У доповіді також повідомлялося про те, що нещодавно касетні боєприпаси застосовувалися в Сирії та Судані. Крім того, згідно з доповіддю, жертвами касетних бомб минулого року стали 55 осіб, у тому числі в Камбоджі, Іраку, Лівані і Судані.

Загалом 111 країн приєдналися до Конвенції про касетні боєприпаси, з них 75 країн ратифікували договір, що зробив його національним законодавством. Угода забороняє застосування, накопичення запасів, виробництво і передачу касетних бомб. До країн, які підписали договір, входять такі великі експортери озброєнь, як Великобританія, Франція і Німеччина. Тим часом, США, Росія і Китай не підписували договір.

Країни, що приєдналися до Конвенції і ті, хто планує це зробити, зустрінуться в Осло 11 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram