ГоловнаСвіт

Соціологи пов'язали гаджети з ожирінням

За даними дослідників, з 1991 по 2008 рік кількість людей з надмірною повнотою в США збільшилася на 45%.

Соціологи пов'язали гаджети з ожирінням

Соціологи з американської некомерційної організації Milken Institute стверджують, що знайшли тісний зв'язок між технічним прогресом і зростанням кількості людей з ожирінням і надлишковою масою тіла.

Дослідники порівняли рівень зростання ожиріння в 27 країнах, що входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), з розвитком сектору інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) з 1988 по 2009 рік. З'ясувалося, що із зростанням інвестицій в ІКТ на 10% рівень надлишкової ваги серед населення збільшувався в середньому на 1,4%.

У всьому світі від ожиріння страждають більше ніж 200 млн осіб і близько 300 мільйонів жінок. У першу п'ятірку країн увійшли США, де Milken нарахувала 33,8% дорослих з надмірною вагою, Мексика (30%), Нова Зеландія (26,5%), Австралія (24,6%) і Канада (24,2%), говориться в доповіді.

За даними інституту, з 1991 по 2008 рік число людей з надмірною повнотою в США збільшилося на 45%, а у Великобританії - на 64,5%. Та сама тенденція спостерігається в країнах, що розвиваються. Наприклад, рівень ожиріння в Китаї подвоївся більш ніж удвічі з 2002 по 2008 рік - з 2,5 по 5,7%. Паралельно у всіх цих країнах зростала і кількість "екранного часу", який витрачається на ПК, телевізор і відеоігри.

Якщо така тендеций збережеться, то до 2030 року, за прогнозом іншої організації, так чи інакше страждати від ожиріння будуть 42% населення США. За даними Університету Дьюка, зараз від ожиріння страждає кожен двадцятий житель країни, маючи близько 50 кілограмів зайвої ваги. Через 18 років таких людей в США може виявитися вдвічі більше, ніж зараз.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) кілька років тому дійшла до висновку, що зв'язок між захворюваністю і сучасними гаджетами не простежується, проте точно сказати не можна, оскільки експерти досі керувалися результатами лише короткострокових досліджень. Тому ВООЗ віднесла сучасну електроніку в ту саму категорію, що й, наприклад, каву: "ризик прямо не доведено, але й не може бути повністю виключено".

Що стосується достовірної медичної статистики, то для її збору, за словами експертів, потрібно років п'ятдесят, а ще краще - сто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram