ГоловнаСвіт

Американські вчені з'ясували, що релігія корисна для здоров'я

У дослідженнях взяли участь буддисти, мусульмани, іудеї, католики і протестанти.

Американські вчені з'ясували, що релігія корисна для здоров'я
Фото: Newsru.com

Професор Дан Коен з Університету Міссурі в США дійшов до висновку, що у людей релігійних психічне здоров'я краще, ніж у не релігійних. Проведене ним дослідження показало, що, незалежно від того, яку саме релігію сповідує людина, вона допомагає їй підтримувати присутність духу.

При цьому, вважає учений, медики могли б користуватися цими особливостями при призначенні лікування і розробці реабілітаційних програм з урахуванням релігійних переконань пацієнта. Особливо це може стосуватися хвороб, пов'язаних з психічними розладами, повідомляє в сьогоднішній публікації британська газета The Daily Mail.

За словами Дана Коена, проведене в університеті попереднє дослідження показало, що на психічному здоров'ї людей, що лікуються від раку, інсульту, травм спинного та головного мозку, позитивно позначаються духовні вірування і особливо духовна підтримка громади одновірців. Духовність може допомогти пацієнтам врівноважити психічно складні ситуації.

Учені використовували три види досліджень, щоб з'ясувати позитивний вплив релігійних переконань на розумове і фізичне здоров'я пацієнтів. У дослідженнях взяли участь буддисти, мусульмани, іудеї, католики і протестанти.

Дані з представників всіх цих релігій свідчили про те, що чим вищий рівень духовності спостерігався у пацієнта, тим кращий був у нього стан психічного здоров'я. Участь у релігійній діяльності громади допомагала учасникам дослідження знизити рівні емоційної нестійкості, тривожності і екстраверсії.

На думку дослідників, позитивний вплив духовності на психіку пояснюється тим, що участь у релігійному житті допомагає людям знизити їх егоцентризм і розвинути почуття самовідданості та приналежності не тільки до більш широкого кола однодумців, але й до всього всесвіту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram