ГоловнаСвіт

Війна з Іраном може коштувати Ізраїлю $42 млрд, - доповідь

Єврейській державі загрожує суттєве скорочення економічного зростання.

Ізраїльська економіка зазнає збитків у розмірі близько 167 млрд шекелів ($42 млрд), якщо Ізраїль нападе на Іран через його ядерну програму, прогнозує ізраїльська інформаційна група BDI-Coface.

Згідно з доповіддю дослідницької групи, опублікованій у вівторок, прямий економічний збиток Ізраїлю становитиме близько 47 млрд шекелів. Це еквівалентно 5,4% ВВП Ізраїлю минулого року. Непрямі збитки, своєю чергою, становитимуть близько 24 млрд шекелів на рік упродовж наступних 3-5 років через крах підприємств, зазначено в доповіді.

Нагадаємо, раніше Ізраїль заявив, що може атакувати ядерні об'єкти Ірану. Однак 17 серпня президент Ізраїлю Шимон Перес сказав, що його країна, радше за все, не буде починати жодних агресивних дій проти Ірану до початку листопада, коли в США повинні пройти президентські вибори.

Наразі Ізраїль, який вважають єдиною ядерною державою на Близькому Сході, розглядає ядерну програму Ірану як реальну загрозу, посилаючись на погрози з боку лідерів ісламістського Ірану знищити єврейську державу.

BDI зазначила, що 32-денна війна з Ліваном 2006 року призвела до скорочення економічного зростання Ізраїлю на 0,5%. Тоді прямі витрати, як-от цивільне майно й інфраструктура, завдали економіці країни додаткового збитку в розмірі 1,3%.

"У разі війни такого ж масштабу, тривалості та пошкоджень, слід очікувати збитків на суму 16 млрд шекелів", - йдеться в доповіді.

Війна з Ліваном відбувалася переважно на півночі Ізраїлю, який забезпечує тільки 20% обсягу виробництва в країні.

"Розумно припустити, що в разі війни буде зачеплено також центр країни, який виробляє 70% економічної активності Ізраїлю", - йдеться в доповіді BDI. При цьому зазначено, що ВВП Ізраїлю становив 870 млрд шекелів 2011 року.

Цього місяця голова банку Ізраїлю Стенлі Фішер також попередив про економічну кризу в разі війни з Іраном. Між тим, прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху розчарований тим, що спроби західної дипломатії змусити Іран приборкати свою ядерну програму виявилися марними.

Високопоставлені ізраїльські чиновники кажуть, що остаточне рішення про напад на Іран досі не ухвалено, оскільки керівництво країни занепокоєне перспективою діяти поодинці, без повної підтримки США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram