ГоловнаСвіт

Великобританія закликала Росію звільнити політв'язнів

Британці нагадують про справу активістки незареєстрованої партії "Інша Росія" Таїсії Осипової.

Великобританія закликала Росію звільнити політв'язнів
Фото: obozrevatel.com

Група відомих британських політиків і громадських діячів звернулася до президента РФ Володимира Путіна з відкритим листом, закликавши продемонструвати світові нову російську демократію і звільнити політв'язнів.

"Ми розуміємо, що судова система будь-якої країни може помилятися, іноді. Але ми віримо, що саме панові Путіну як президенту випала можливість звільнити цих людей, що він може зробити відповідно до російської Конституції", - йдеться в листі.

Звернення підписали п'ятеро людей: колишні міністри закордонних справ Малкольм Ріфкінд і Девід Мілібенд, голова міжпартійного комітету з міжнародного розвитку Малкольм Брюс, виконавчий директор правозахисної організації Article 19 Агнес Калламар і знаменитий режисер Террі Гілліям.

Підписанти посилаються на список із 32 політиків, підприємців, юристів і демократичних активістів, які "необґрунтовано" відбувають тюремне ув'язнення, незважаючи на загальне визнання їх в'язнями сумління.

"Список 32 політв'язнів", звільнення яких вимагає російська опозиція, склали організатори ходи "За чесні вибори", його передали в лютому 2012 року президентові РФ Дмитру Медведєву.

У деяких ув'язнених погіршується здоров'я. Британці нагадують про справу активістки незареєстрованої партії "Інша Росія" Таїсії Осипової, засудженої за розповсюдження наркотиків, з листопада 2010 року вона у в'язниці. У Осипової росте п'ятирічна дочка, сама вона потерпає від панкреатиту.

Автори листа нагадали також про долю Сергія Магнітського і Василя Алексаняна, які загинули через умови утримання в місцях позбавлення волі.

Аудитор інвестиційного фонду Hermitage Capital Магнітський помер у СІЗО в листопаді 2009 року, його смерть спровокувала великий суспільний резонанс. Юрист нафтової компанії "ЮКОС" Алексанян помер у жовтні 2011-го у себе вдома. Алексанян протягом 2006-2008 років перебував у слідчому ізоляторі, йому діагностували низку тяжких захворювань.

У зверненні згадано також Михайла Ходорковського та Платона Лебедєва, які перебувають у в'язниці вже майже 10 років, і активісток групи Pussy Riot, процес над якими після панк-молебню в храмі Христа Спасителя збурив величезну реакцію і заклики звільнити їх із боку багатьох відомих людей.

Автори звернення нагадують про прецедент із помилуванням Сергія Мохнаткіна, якого затримали на Тріумфальній площі в Москві 31 грудня 2009 року під час акції опозиції на захист 31 статті Конституції, яка гарантує свободу зібрань. Цей випадок говорить про те, що позитивні зміни в Росії можливі, вважають британці.

Автори листа пишуть, що попередник Путіна, нинішній прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв "не працював у цьому напрямку (звільнення політв'язнів), і необхідність вирішити цю проблему стає все більш нагальною".

Незважаючи на критику, звернення має позитивний і оптимістичний характер. Британці насамперед зазначають, що вони вітають прийдешній візит Путіна на лондонську Олімпіаду.

"Ми сподіваємося, що після повернення в Росію він звернеться до цієї проблеми, вирішення якої повністю в його руках", - йдеться в листі.

"Ми всі сподіваємося на поліпшення російсько-британських відносин, але це можливо тільки за наявності системи, яка підтримує, поважає і гарантує верховенство закону", - продовжують британці.

Підтверджує це й те, що Ріфкінда нещодавно обрали почесним президентом дискусійного клубу членів британського парламенту "Консерватори - друзі Росії" (Conservative Friends of Russia).

"Ми просимо негайно звільнити цих чоловіків і жінок (прізвища яких зазначено в списку). Путін має можливість надіслати своєму народу і всьому світу чіткий сигнал про те, що це нова Росія - сучасна, демократична, яка поважає права людини. Ті права, які Великобританія, яка вітає пана Путіна, теж шанує", - підсумовують автори звернення. Сам Путін напередодні на зустрічі з учасниками молодіжного табору "Селігер" заявив, що російська держава не переслідує громадян за правозахисну та правоохоронну діяльність, а тому в Росії немає політв'язнів. За словами Путіна, коли починаєш розбиратися із заявами про те, що люди сидять за свої політичні переконання, "з'ясовуєш, що мотивами їхнього затримання чи утримання під вартою є не політична і не правозахисна діяльність, а зовсім інші події". При цьому Путін вважає, що "з кожним конкретним випадком треба розбиратися", оскільки "можливі ситуації, коли хтось захищає права інших людей і є люди чи структури, яким це не подобається, і з ними розпочинають боротьбу, в тому числі за допомогою сил і засобів державного придушення". До випадків, які треба з'ясовувати, Путін зарахував і події 6 травня на Болотній площі в Москві, де під час санкціонованої акції опозиції відбулися масові заворушення та сутички з поліцією.

Дмитро Медведєв незадовго до закінчення президентського терміну, наприкінці лютого 2012 року, на зустрічі з представниками незареєстрованих партій під час обговорення "списку політв'язнів" сказав, за словами учасників зустрічі, що треба адресно розбиратися, хто там політв'язень, а хто - ні.

Кілька днів тому в інтерв'ю газеті Times Медведєв закликав спокійно ставитися до розгляду справи Pussy Riot, які з березня перебувають у слідчому ізоляторі за акцію в храмі Христа Спасителя. За його словами, в деяких країнах за такі дії відповідальність була б "суттєво суворішою", а "за певних політичних умов" могла б закінчитися "дуже сумно". Медведєв закликав дочекатися завершення слідства, вироку суду, оскільки після цього "можна буде говорити, що було скоєно злочин чи не було скоєно". На думку Медведєва, завжди буде різниця в сприйнятті того, що дозволено і не дозволено з морального погляду і де моральні проступки переходять у дії, які карають кримінально.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram