ГоловнаСвіт

У Вашингтоні мало не зіткнулися три літаки

Катастрофи вдалося уникнути в останній момент.

У Вашингтоні мало не зіткнулися три літаки
Фото: alwtogether.com

В небі над аеропортом Вашингтона з провини диспетчерської служби ледь не зіткнулися три літаки, на борту яких було майже 200 осіб. Інцидент стався вдень у вівторок в Національному аеропорту Рейгана, розташованому в п'яти кілометрах від центру столиці США. Катастрофи вдалося уникнути в останній момент, коли один із диспетчерів виявив помилку колег.

До аеропорту підлітали відразу кілька літаків, коли через різку зміну вітру диспетчери в місті Варрентон в 70 кілометрах від Вашингтона вирішили змінити траєкторію їх посадки. Вони повідомили про це колегам в аеропорту Рейгана, там інформацію взяли до відома, але не передали всім операторам. В результаті перший з літаків, що повернув, летів назустріч двом щойно злетівшим літакам зі швидкістю 700 кілометрів на годину.

Коли між машинами залишалося трохи більше ніж два кілометри, тобто за 12 секунд до зіткнення, помилку колег виявила одна з операторів на вишці аеропорту. Вона дала наказ пілоту літака, який йшов на посадку, різко розгорнути повітряне судно. Виконавши вказівку, пілот поцікавився, через що було вирішено раптово змінити умовлену раніше траєкторію посадки, на що диспетчер відповіла: "Ми тут намагаємося в цьому розібратися". Ситуація ускладнилася тим, що, за словами пілота, у машини не вистачало палива для заходу на друге коло. Проте літак успішно приземлився.

Газета поставила до відома про те, що трапилося Федеральне агентство з авіації, прес-служба якого заявила, що розслідує інцидент і вживатиме належні заходи.

За інформацією видання, за останні кілька років на території США було зареєстровано декілька тисяч таких помилок диспетчерів. Так, наприклад, минулого року в аеропорту Рейгана був випадок, коли єдиний черговий диспетчер заснув і не відповідав колегам, які намагалися передати контроль над літаками, які заходили на посадку. Після цього була проведена перевірка, за підсумками якої кілька диспетчери були тимчасово відсторонені від роботи, оскільки виявилося, що вони часто сплять на роботі в нічні зміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram