ГоловнаСвіт

Узбекистан заборонив іноземні військові бази на своїй території

США зможуть діяти на території країни.

Узбекистан заборонив іноземні військові бази на своїй території
Фото: EPA/UPG

Узбекистан заборонив іноземні військові бази на своїй території, таким чином перешкодивши США створити базу для підготовки до проведення операцій в сусідньому Афганістані.

Проте деякі аналітики вважають, що заборона не перешкодить військовій співпраці Узбекистану з США, які можуть використовувати споруди узбецького спеціального призначення для підготовки до боротьби з афганськими талібами та іншими регіональними загрозами. Ця заборона є частиною зовнішньополітичного документа, запропонованого президентом Ісламом Карімовим, який було схвалено нижньою палатою парламенту цього тижня.

Американська військова база в Карші-Ханабад в Узбекистані припинила роботу, коли відносини країни з Вашингтоном і Європейським Союзом зіпсувалися після придушення урядом повстання в місті Андижані в травні 2005 року.

Карімов, який не терпить ніякого інакомислення в своїй 30-мільйонній країні, налагодив відносини з Заходом, через що на його батьківщині і за кордоном поширилися чутки, що він може дозволити військовим США повернутися до Узбекистану.

За словами узбецьких ЗМІ, документ, ухвалений нижньою палатою, "забороняє розміщення іноземних військових баз та інших об'єктів на території" країни. ЗМІ також зазначають, що Узбекистан не стане частиною жодних військово-політичних блоків, а військовослужбовці країни не будуть брати участі в миротворчих операціях за кордоном.

У червні Узбекистан призупинив своє членство в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), яка об'єднує кілька колишніх радянських республік і, на думку деяких аналітиків, є регіональною противагою НАТО.

Аркадій Дубнов, московський експерт по Центральній Азії, заявив, що новий статус Узбекистану про нейтралітет, затверджений нижньою палатою парламенту, було розроблено, щоб заспокоїти Росію, яку дратують плани Узбекистану щодо виходу з ОДКБ.

"Схоже, що Карімов посилає сигнал своїм російським партнерам: "Якщо я не з вами, це не означає, що я тепер буду проти вас". Більш того, декларативна заборона Узбекистану на розміщення іноземних баз на своїй території не буде перешкоджати його співпраці з американцями", - заявив Дубнов.

Він також зазначив, що американський спецназ, якому зазвичай потрібно мінімальне матеріально-технічне забезпечення, "зможе здійснювати операції в Афганістані з узбецьких об'єктів після виведення військ НАТО з Афганістану 2014 року, для ліквідації терористичної загрози".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram