ГоловнаСвіт

Лужков розводить бджіл і просуває винайдений ним суперкомп

Екс-мера усунули з посади з безпрецедентним формулюванням - "у зв'язку з втратою довіри".

Лужков розводить бджіл і просуває винайдений ним суперкомп
Юрий Лужков
Фото: Lenta.ru

Рівно 20 років тому, 6 червня 1992 року, тепер уже колишнього мера Москви Юрія Лужкова було призначено на посаду столичного градоначальника. Напередодні цієї дати журналісти "Комсомольської правди" зв'язалися з ним і поцікавилися, чим тепер живе колишній столичний очільник.

"Їду в Калузьку область. Там працюватиму і відпочиватиму. Доньки та дружина в Австрії. Дружина займається бізнесом у Європі. Я Росію не покидаю", - повідав пенсіонер Лужков виданню. За його словами, незважаючи на відстань, він часто бачиться зі своїми рідними, а в Калузькій області займається улюбленою справою - бджільництвом.

Говорячи про своє призначення на посаду міського голови, Лужков наголосив, що мером його зробила Мосрада, а не перший російський президент Борис Єльцин. "Тоді був страшний час ... Полиці магазинів порожні, тютюнові кіоски порожні, бунти всякі, хліб майже, як під час війни", - пригадує Ю. Лужков. За його словами, Єльцин ставився до нього непогано, але так було тільки до 1996 року. "А потім, коли його рейтинг був постійно "номером два, а там хто його знає", оточення президента почало йому нашіптувати: мовляв, ось, дивіться, з'явився ваш конкурент", - заявив колишній градоначальник.

Також Лужков пригадав іще один епізод за участю покійного Єльцина, в якому він виставив у непривабливому світлі нинішнього голову ВАТ "РОСНАНО" Анатолія Чубайса, котрий продав, за словами Лужкова, за безцінь завод "ЗіЛ".

"Єльцин якось запросив нас двох із Чубайсом. Я й кажу: "Борисе Миколайовичу, ви вважаєте, що потрібно підтримати Чубайса, але ви ж були першим секретарем московського міськкому партії і знаєте "ЗіЛ". На "ЗІЛі" є обладнання, наприклад, прес такий потужний, який коштував 80 мільйонів доларів. "ЗіЛ" я оцінюю приблизно у 4 мільярди доларів. А ви знаєте, за скільки при вартості в 4 мільярди доларів Чубайс продав "ЗіЛ"? За 4 мільйони", - розповів Лужков "КП". Дізнавшись про це, Єльцин, за словами екс-мера, розлютився і дав наказ залишити московську власність у спокої.

Поцікавилися журналісти і долею деяких винаходів Лужкова, яких, за його ж словами, в період його роботи в хімічній промисловості було зроблено чимало. "Є реалізовані, наприклад, із переробки гною в суперкомп. Мій суперкомп нині дуже активно продається, раджу купити, не пошкодуєте! Сам розробив обладнання, технологію, запатентував усе. Це набагато краще, ніж теревенити", - не без гордості зауважив колишній міський голова.

Юрія Лужкова відправив у відставку у вересні 2010 року тодішній російський президент Дмитро Медведєв. Його звільненню передувала тривала кампанія в ЗМІ, найпомітнішою для пересічних громадян стала серія викривальних фільмів на федеральному ТБ. Ю. Лужков, однак, у відставку не подавав і в підсумку його усунули з посади з безпрецедентним формулюванням - "у зв'язку з втратою довіри".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram