ГоловнаСвіт

Лукашенко: Білорусь вийшла на новий рівень відносин із Китаєм

У країні збудують Китай-місто.

Лукашенко: Білорусь вийшла на новий рівень відносин із Китаєм
Фото: EPA/UPG

Білорусь і Китай вийшли на безпрецедентний рівень взаємної довіри та підтримки у двосторонніх відносинах.

Про це заявив днями президент Білорусі Олександр Лукашенко, приймаючи в Мінську заступника голови Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників Лу Юнсяна.

У Смоленському районі Мінської області заплановано створення білорусько-китайського індустріального парку.

Майбутній проект у народі назвали Китай-містом. Його зведуть на землях, де розташовано 15 населених пунктів і 220 дачних кооперативів.

Мешканці та дачники надіслали президентові Лукашенку сотні підписів проти будівництва Китай-міста, до якого, за даними, що просочилися в пресу, планують залучити близько 600 тисяч китайських працівників і спеціалістів.

Керівник головного управління інвестицій Мінекономіки Кирило Коротєєв заявив, що масштаби "китайського нашестя" преса надто перебільшила.

"600 тисяч осіб - це оціночна чисельність працюючих, приблизний прогноз того, яких успіхів досягне ця територія через 30 років. І ця цифра не означає, що це будуть тільки китайці. Це парк для всіх. Ми говоримо білорусько-китайський, тому що його будуватимуть за участю китайського капіталу", - пояснив на брифінгу Коротєєв.

У білоруському міністерстві економіки заявляють, що сторони можуть приступити до роботи вже цього року, хоча президентського указу з цього приводу поки немає.

Зазначимо, двома тижнями раніше під час щорічного послання народу та парламенту Лукашенко заявив, що "опора на Китай для Білорусі - це подарунок".

Нагадаємо, товарообіг між двома країнами за підсумками минулого року зріс до трьох млрд дол.

"За 20 років, що минули після встановлення дипломатичних відносин, товарообіг зріс у 100 разів", - заявив глава вищої палати білоруського парламенту Анатолій Рубінов.

Глава китайської парламентської делегації назвав у п'ять разів меншу цифру. "Примітно, що взаємний товарообіг зріс у 20 разів порівняно з першими роками дипломатичних відносин, це рідко трапляється", - сказав Лу Юнсян на зустрічі з президентом Лукашенком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram