ГоловнаСвіт

Учені визнали нормальним спілкування в Інтернеті

Питання спілкування в Інтернеті є предметом активних досліджень.

Учені визнали нормальним спілкування в Інтернеті
Фото: Lenta.ru

Учені з Австрії та Швейцарії спростували усталену думку про те, що спілкування в Інтернеті відрізняється від спілкування в реальному житті. Зокрема, вони з'ясували, що більшість користувачів Мережі дотримується правил пристойності.

У рамках дослідження учені аналізували спілкування користувачів у мережах IRC - одній з найстаріших систем (для переважно групового спілкування) в реальному часі. Дослідники протягом 42 днів відстежували повідомлення на 20 каналах. Тематика спілкування була найрізноманітнішою: музика, спорт, бізнес, політика та інше.

Усього вчені проаналізували 2,5 мільйона повідомлень різної тематиками від більш ніж 20 тисяч користувачів. Удалося виявити, що багато закономірностей, які відомі для інших типів спілкування, актуальні і для IRC. Зокрема, під час розмови між послідовними повідомленнями час конкретного користувача поводиться як урізана експонента з показником мінус 1,53.

Окрім того, вчені встановили, що, незважаючи на майже поголовну анонімність спілкування в каналах IRC, значна частина користувачів дотримуються правил пристойності. Наприклад, близько 85% усіх повідомлень мали нейтральне або позитивне емоційне забарвлення. При цьому групи, в яких спілкування відбувалося в такому річищі, зберігали позитивний або нейтральний настрій протягом багатьох тижнів.

Питання спілкування в Інтернеті зараз є предметом активних досліджень. Наприклад, німецькі вчені з Берлінського університету імені Гумбольта і Геттінгенського університету встановили, що великий шрифт зумовлює сильніший емоційний відгук у людини, ніж дрібний. Цей ефект, своєю чергою, тісно пов'язаний зі звичкою користувачів застосовувати великі літери. Зазвичай це називають неформальним терміном капслок, за назвою відповідної клавіші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram