ГоловнаСвіт

Розважатися і/або голосувати

Репербанн - вулиця дорослих розваг і нічного життя Гамбурга. За останні 8 років, відколи містом керують християнські демократи, вона серйозно змінилася - закрито порнотеатри, поменшало піп-шоу і стриптиз-барів. Домінанту в веселій зоні портового міста зараз складають не червоні вікна проституток (їх замкнуто великими воротами в невеличкій паралельній вуличці Давідштрасе позаду поліцейського відділку), а звичайні нічні клуби, хостели і дюнер-кебаби-піцца.

Розважатися і/або голосувати

Втім, інститути-старожили вряди-годи виникають поміж фастфудів і магазинчиків, дивуючи супермаркетівським асортиментом своїх еротичних цяцьок, рогатими садомазоманекенами і відеотрансляціями з стриптиз-залів на вулицю. Перед одним з таких закладів стоїть професійний закликач, котрий галантно вітається з кожним прохожим, запрошуючи зайти - за кимось женеться піввулиці, когось акуратно бере за лікоть, комусь просто професійно посміхається. 

Втім, на питання "чи будете Ви голосувати?" він жорстко відповідає "ні" і переключає свою увагу на наступних потенційних клієнтів. Такі німці, як він - не виняток: на виборчих дільницях Німеччини на цих виборах очікується трохи більше 60% явки. 

У цьому кварталі рекламуються тільки соціал-демократи, зелені і "Die Linke" (ліві). "Негайно заборонити Націонал-Демократичну партію! - Тому, що СДП", "Проти генної інженерії: з кризи виведе тільки зелене", "Геть з Афганістану - миру не можна досягти, проливаючи кров" - на кожному стовпі на картонному планшеті, акуратно причепленому пластиковим хомутиком. 

Реклама християнських демократів: "Сильні сім"ї. Ми маємо для цього силу." Наклейка - знак незадоволення екологічних активістів щодо того, що ХДС хоче продовжити термін для закриття атомних електростанцій в Німеччині.
 

Вечірнім понеділковим Репербаном гуляють здебільшого туристи-японці і сімнадцятилітні місцеві підлітки, трішки напідпитку. Лідер такої групки, 17-річний Курт, каже, що ще не має права голосувати. але якби міг, підтримав би християнських демократів. "Мені підходить їхня програма", - каже він. "Щодо атомної енергії - це щось в принципі погане, але я не вважаю, що ми повинні вже все повідключати - бо тоді у нас будуть економічні проблеми". На прощання додає: "якщо є погана політична ситуація - люди можуть протестувати, але вони ніколи не повинні протестувати, застосовуючи насильство". 


Активісти зелених на фінальному партійному мітингу
Німецькі соціологи на даний момент "шиють" перемогу християнським демократам, у котрих 35%. Їхні потенційні партнери - вільні демократи з прогнозними 14% - уже оголосили про своє бажання коаліціонувати з ХДС. Соціал-демократи з 22% підтримки втратили 10% з минулих виборів, і ці голоси поділять між собою зелені і "Die Linke". 

Надворі перед одним з кафе сидить більше народу. Гельмут, колоритний 65-річний пенсіонер з гномівською бородою - один з тих, кому набридли привладні політики. "Я ще не визначився - але точно не голосуватиму за тих п"ятьох, що в німецькому парламенті".  


Місцева екзотика. в буржуазних умовах Західного Берліну, чесно кажучи, нагадує не зовсім доцільну історичну реконструкцію

Вибирати і тут є з чого - Німецька Комуністична партія (з Леніном на своїх плакатах і гаслами "Довіра - добре, а контроль-краще!"), християнські фундаменталісти, екологічні праві, Feministische Partei, троцькісти і місцева копія шведської Піратської партії. Всього в Німеччині кандидуватиме 27 політичних утворень, але оскільки партійні списки є земельними, то дрібніші з них представлені заледве у двох-трьох регіонах, і змагаються вони більше за олімпійським принципом "головне - участь". 


Фінальний мітинг соціал-демократів. Близько 5 тисяч людей біля Бранденбурзьких воріт

Перед порнокінотеатром "Sexy Devil" прямо на землі сидить двоє двадцятирічних студентів, короткострижена зеленоволоса Лаура і синьо-чорний довговолосий Петер. "Я голосуватиму за "Die Linke", каже Лаура, - "тому, що мені не вистачає грошей ні на що - ні на подорожі, ні на розваги, ні на щось інше". За фото вона і її приятель просять 5 євро. Уже через 2 хвилини, оглянувшись, ми бачимо, як ця пара бурхливо цілується, розлігшись прямо на тротуарі. 


Лаура і Петер, виборці Die Linke в Репербані. Це фото коштувало автору 5 євро

Репербанн живе своїм життям. І хоча прибутки трохи впали, але в цілому німці менше розважатися не стали. За законом, протягом першого року після втрати роботи їм виплачуватиметься 66% від попередньої зарплати - так що можна і пива попити, і роботу паралельно пошукати, і спокійно проголосувати за кого хочеться - або просто проігнорувати вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram