>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Україна націлилася на проведення літньої Олімпіади разом з Білоруссю

Вона може відбутися 2032 року.

Україна націлилася на проведення літньої Олімпіади разом з Білоруссю
Фото: kmu.gov.ua

Україна націлилася на проведення літньої Олімпіади разом з Білоруссю.

Про це повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук на засіданні оргкомітету з підготовки українських спортсменів до Олімпіади-2020 у Токіо.

"У нас є ініціатива президента, вона досить цікава, по-хорошому смілива. Це можливість спільного проведення літніх Олімпійських ігор Україною та Республікою Білорусь. На його думку, ця ідея точно варта глибокого вивчення", - сказав він.

За його словами, в уряді зараз вивчають цю можливість, щоб "запропонувати концепт нашим партнерам".

Найближча літня Олімпіада, на яку може претендувати Україна, відбудеться 2032 року.

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський зазначив, що приймаючу країну визначають за сім років до проведення Олімпіади. Для цього країна-претендентка повинна направити заявку і гарантійний лист про дотримання Олімпійської хартії. Підготовка до таких масштабних змагань триває від 5 до 10 років.

"Ми повинні ретельно вивчити наявні в нас ресурси, досвід Республіки Білорусь [приймала Європейські ігри 2019 року], інших країн. І я пропоную Республіці Білорусь створити спільну робочу групу для вивчення таких можливостей", - сказав міністр.

Голова Національного олімпійського комітету Сергій Бубка сказав, що проведення Олімпіади - складне завдання. "Для країни це завжди великий виклик і великий поштовх до поліпшення спортивної інфраструктури. У світі визнають Україну як спортивну державу, тому нам потрібно працювати в цьому напрямку", - сказав Бубка.

Зі свого боку віцепрезидент НОК Валерій Борзов підкреслив, що до подачі заявки потрібно підходити дуже виважено, і порушив три незручні питання, пов'язані з проведенням Олімпіади.

"Перше - фінансовий ресурс. Друге - питання, чому ми відмовилися від зимової Олімпіади в минулому. І третє - де будемо проводити вітрило і регату? У Криму? А в Києві і Білорусі немає такої акваторії", - сказав він.

Борзов вважає, що якщо Україна вдруге відмовиться від своєї заявки на проведення Олімпіади, то вона більше не зможе претендувати на проведення чемпіонатів світу в будь-якому з олімпійських видів спорту.

Нагадаємо, що плани провести Олімпіаду в Україні також виношував експрезидент Віктор Янукович. У травні 2010 року, через кілька місяців після вступу на посаду, він запропонував подати заявку в Міжнародний олімпійський комітет на проведення в Україні зимових Олімпійських ігор 2022 року. Планувалося, що вони відбудуться у Львові.

Після Революції гідності Україна відкликала свою заявку.

Найближчі Олімпійські ігри відбудуться в Токіо (2020), Пекіні (2022), Парижі (2024), Мілані і Кортіні-д'Ампеццо (2026) і Лос-Анджелесі (2028).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram