ГоловнаСпорт

Європа визнала, що шаховий Крим - це Україна, а ось ФІДЕ - ні

Ілюмжинов переніс обговорення кримського питання на "потім"

Європа визнала, що шаховий Крим - це Україна, а ось ФІДЕ - ні
Фото: wordpress.com

Федерація шахів України отримала офіційну відповідь з Європейського шахового союзу, з якої випливає, що Крим як і раніше є в юрисдикції української шахової федерації. Водночас Міжнародна федерація шахів (ФІДЕ), яку очолює Кірсан Ілюмжинов, наразі уникає прямої відповіді, повідомляє Xsport.

Виконавчий директор ФШУ Юрій Гнип так прокоментував ситуацію, що склалася:

"Ми направили лист, як у Міжнародну федерацію шахів, так і в Європейський шаховий Союз, з тим, щоб ці організації підтвердили нам юрисдикцію України на території Криму і Севастополя. Це питання важливе, оскільки з боку Російської шахової федерації (РШФ) вже були спроби проводити офіційні турніри в Криму під своєю егідою. Зокрема, вони хотіли провести турнір "Біла тура" з обрахуванням рейтингу ФІДЕ. Від Європейського шахового союзу ми отримали відповідь, і вона нас цілком влаштовує.

Щодо реакції ФІДЕ, то тут не можна не враховувати той факт, що її президентом вже багато років є громадянин Російської Федерації Кірсан Миколайович Ілюмжинов. Мабуть, з цієї причини ця організація усілякими шляхами намагається уникнути розгляду цієї делікатної теми. З великими труднощами нам вдалося поставити це питання на Генеральній Асамблеї в Тромсьо, але через відсутність кворуму ухвалення рішень перенесено на 2015 рік. Українській федерації проводити зараз офіційні турніри в Криму, м'яко кажучи, проблемно у зв'язку з неоднозначною ситуацією, яка склалася в цьому регіоні. Це вельми сумний факт, оскільки Крим (Алушта) був улюбленим місцем шахістів України. Там регулярно відбувалися чемпіонати країни і шахові фестивалі.

Щодо шахістів і шахісток, які проживають у Криму і Севастополі, то юрисдикція їхнього права жодним чином не стосується. Будь-який шахіст із Криму (з виконанням певних умов) може представляти Росію, або іншу країну. Але за останній період тільки одна відома шахістка, Грицаєва Оксана з Феодосії, перейшла в РШФ. Зараз склалася цікава ситуація, коли і ми, і росіяни вважаємо кримців своїми - тобто дозволяємо грати у своїх чемпіонатах. Багатьох наявність такої можливості цілком влаштовує".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram