ГоловнаСуспільствоВійна

WP: незаконні термінали Starlink допомагають російській армії ставати ефективнішою на полі бою

Термінали росіяни купують на "чорному ринку", отримують з Європи транзитом через Об’єднані Арабські Емірати.

WP: незаконні термінали Starlink допомагають російській армії ставати ефективнішою на полі бою
Фото: Вікіпедія

Російські війська стали ефективнішими на полі бою за допомогою незаконних терміналів Starlink, які дозволили їм використовувати супутниковий Інтернет для покращення координації під час штурмів, виконувати більше вильотів безпілотників і бити по українських військах точним артилерійським вогнем ‒ попри зусилля США зупинити потік технологій.

Про це пише Washington Post.

Starlink поширювалися по російських позиціях протягом цілого року, але лише в останні кілька місяців їхній вплив став по-справжньому відчутний.

Кремль не може офіційно закуповувати Starlink через західні санкції, тому отримує їх на “чорному ринку”, який зараз зростає. Термінали дозволяють командирам бачити поле бою в реальному часі за допомогою безпілотників і забезпечують безпечний зв’язок між солдатами, їх застосування стало важливим фактором нещодавніх успіхів Росії під час її наступу, розповіли виданню українські військові.

До цього часу термінали Starlink були однією з небагатьох переваг, які Київ має проти більшої, але менш модернізованої сили Москви. Російські війська переважно покладалися на радіо, щоб повідомляти, що вони бачать і роблять під час битв ‒ це було набагато повільніше проти швидкого інтернету.

“Росія усунула технологічну прогалину, зробивши свої сили більш згуртованими та підвищивши кількість і точність атак”, ‒ зазначили захисники України.

Офіцер 72-ї механізованої бригади, яка з 2022 року обороняла район Вугледара і нещодавно була змушена відійти, назвав використання Росією Starlink одним із важливих факторів, які прискорили успіхи росіян у районі міста.

Військовослужбовці ЗСУ зазначають, що компанія SpaceX американського мільярдера Ілона Маска не зробила достатньо для боротьби з незаконним використанням Starlink і заявили, що він, схоже, прихильний до Росії. 

Водночас у Пентагоні заявляють, що уряди США та України співпрацюють із SpaceX, щоб “запобігти незаконному використанню Росією терміналів Starlink в окупованій Україні”, зокрема зосередити увагу Міністерства фінансів Сполучених Штатів на “потенційних порушеннях санкцій”, пов’язаних із міжнародною контрабандою.

Як купити Starlink у Росії

До того, як Starlink зробив революцію на ринку, попередні покоління польових супутникових терміналів мали низьку швидкість та коштували дорого. Тепер користувачі можуть купувати термінали за кілька сотень доларів і платити щомісячну плату за обслуговування у понад 100 країнах та територіях, однак не в Росії. 

Хоча російські компанії та приватні особи не мають права продавати Starlink, виник сірий ринок. Більшість терміналів продаються через Telegram і починають свою подорож у Підмосков’ї, перш ніж потрапити на фронт. Ціна термінала у РФ ‒ трохи більше 1000 доларів. Обслуговування клієнтів є безкоштовним, і кожен отримує рекомендації, щоб “мінімізувати ризики блокування”.

Щоб активувати пристрій, користувачам потрібен іноземний номер телефону, адреса електронної пошти та банківський рахунок для сплати щомісячної абонентської плати. Термінали переважно купують у Європі та транспортують у РФ через Об’єднані Арабські Емірати. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram