ГоловнаСуспільствоЖиття

Сьогодні – День захисників і захисниць України

Це свято поклало край радянській традиції відзначати День захисника вітчизни 23 лютого, популярний у Росії, яка проводить військову агресію щодо України.

Сьогодні – День захисників і захисниць України
Боєць 24 ОМБр
Фото: 24 ОМБр

Сьогодні, 1 жовтня, Україна відзначає День захисників та Захисниць. Президент України взяв участь у складанні клятви ліцеїстів та вручення державних нагород з нагоди цього дня.

Він зазначив, що це – великий день. День тих, завдяки кому настає завтра, є Україна, ми стоїмо на своїй землі, у своїй столиці і під своїми прапорами.

"Сьогодні це більше ніж професія, покликання і гасла різних родів наших військ, різних бригад і формувань. Вами це доведено не раз, доведено на полі бою. Ви обрані долею і слабких немає", – сказав президент.

Він подякував кожному і кожній, хто захищає державу. 

Захисникам подякував і міністр оборони України Рустем Умєров.

"Сьогодні ми висловлюємо щиру вдячність усім нашим Захисникам і Захисницям — справжнім Героям, які щодня боронять Україну на землі, в небі й на морі. На передовій і в тилу ворога", – написав він у телеграмі. 

Умєров нагадав, що захисники виборюють для майбутніх поколінь мир.

"Ми знаємо, за що боремося: за наш дім, за наших рідних, які мріють про мирне небо. За міста і села, що чекають на визволення. За майбутні покоління, які житимуть на своїй землі без страху. І за пам'ять про тих, хто протягом століть віддавав своє життя за нашу свободу", – зазначив міністр.

Також відзначив усіх тих, хто віддали життя за Україну і подякував кожному українському воїну за єдність, мужність і стійкість.

Сьогодні о 09:00 по усій країні відбудеться масштабна хвилина мовчання в пам'ять про загиблих воїнів.

  • День захисників і захисниць України – державне свято, яке було започатковане 14 жовтня 2014 року президентським указом як День захисника України. Цим же документом скасували указ про відзначення 23 лютого Дня захисника вітчизни,від 1999 року.
  • Свято відзначають у день християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці. Раніше дата припадала на 14 жовтня, але минулого року її перенесли на 1 жовтня через реформу церковного календаря.
  • 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України. 
  • Це свято поклало край радянській традиції відзначати День захисника вітчизни 23 лютого, популярний у Росії, яка проводить військову агресію щодо України.
  • Свято відзначається з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram