ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський: Україна слухатиме Бразилію та Китай, коли вони доєднаються до принципів цивілізованих країн

Президент прокоментував альтернативні "мирні плани".

Зеленський: Україна слухатиме Бразилію та Китай, коли вони доєднаються до принципів цивілізованих країн
Фото: скріншот

Росія робила все, щоб багато лідерів не доїхали до Глобального саміту миру.

Про це президент України Володимир Зеленський сказав на підсумковій пресконференції після заходу. Він висловив вдячність за те, що лідери показали принциповість і показали незалежність своїх країн та власної думки.

"Ділилися на саміті різними думками. Ми були налаштовані з самого початку, що ми змінимо формат саміту. Що у лідерів буде можливість повного броудкасту, і так воно було. Було важливо, щоб суспільства всього світу чули, що кажуть лідери", – сказав він.

Зеленський наголосив, що ми хочемо справедливого і тривалого миру, який базується на Статуті ООН. 

Він підкреслив, що незалежність і суверенітет визнали абсолютно всі учасники саміту. Відповідаючи на запитання щодо альтернативних мирних пропозиції Китаю і Бразилії для "звуження розбіжностей" президент наголосив, що війна – це не розбіжності. Є агресор – це Росія, і є жертва – Україна.

"Як тільки Бразилія та Китай доєднаються до тих принципів, які сьогодні нас тут, цивілізовані країни, об'єднали, ми будемо раді чути їх думки, навіть якщо вони не збігаються з більшістю світу", – сказав Зеленський. 

  • Китаю на нинішньому саміті не було, представник Бразилії приїхав у статусі спостерігача. При цьому представник Китаю був на одній зі зустрічей, що передували саміту. 
  • Китай наполягав на тому, аби участь у першому саміті миру брала Росія. Україна таку можливість виключила, але вважає, що росіяни зможуть стати учасниками наступного саміту – після того, як їм передадуть напрацьовані спільно з союзниками пропозиції для встановлення справедливого миру.
  • Бразилія та Китай закликали провести "міжнародну мирну конференцію", яка була б визнана і Україною, і Росією, для обговорення "врегулювання кризи".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram