ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський не готовий закликати іноземні війська в Україну, але "не проти, якщо хтось хоче допомогти"

Також президент вважає, що набагато ефективніше ремонтувати техніку і навчати військових в Україні, а не відправляти за кордон. 

Зеленський не готовий закликати іноземні війська в Україну, але "не проти, якщо хтось хоче допомогти"
Володимир Зеленський
Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не закликатиме іноземні війська в Україну, адже це може спровокувати розкол між країнами Європи і країнами НАТО.

Про це пише Interfax-Україна.

"Я не можу сьогодні публічно сказати: так, давайте, армії світу, приїжджайте в Україну і боріться. Тому що Росія підніме цей хайп у світі, вони почнуть піднімати суспільства інших держав, що не можна відправляти своїх дітей на війну, що це не їхня війна, почнуть розколювати єдність між країнами Європи і країнами НАТО. Для нас це ризиковано, тому що якщо я виступлю з такою ініціативою, то я вам скажу, що Росія зробить усе, щоб зупинити військову допомогу інших держав", – сказав Зеленський.

Проте він нагадав, що в Україні воюють добровольці з інших країн.

"У нас є деякі добровольчі формування, коли люди з іншим походженням, з іншим громадянством приїжджають і воюють за Україну. Україна ніколи не буде проти, якщо хтось хоче допомогти", – зазначив глава держави. 

Також він не бачить підстав відмовитися від прикордонної місії, яку запропонував президент Франції Емануель Макрон.

"Він запропонував ініціативу бути на кордоні. Ну, як ми можемо відмовлятися? Якщо вони це пропонують і будуть приїжджати, ми будемо тільки підтримувати", – зазначив він.

Президент згадав і тренувальні місії. За його словами, набагато швидше буде іноземним інструкторам тренувати українських військових в Україні, а не відправляти їх за кордон.

"Кілька пропозицій Емманюеля Макрона я підтримав публічно і в розмові з ним. Тренувати наших хлопців у нас. Я вважаю, що це набагато швидше, ніж відправляти наших хлопців, бригади", – заявив президент. 

Також він додав, що в Україні варто побудувати ремонтні хаби, щоб ремонтувати всю західну техніку в Україні, в окремих регіонах під землею. 

"Це працює, і навіть деякі речі ми вже робимо і бачимо, наскільки це швидше, ніж ми відправляємо танк або броньовану техніку", – сказав він.

Президент наголосив, що Україна ніколи не буде проти, якщо їй хтось хоче допомогти.

  • Резонансну заяву про можливість відправки військ в Україну президент Франції Еммануель Макрон зробив ще в лютому. Він аявив, що під час організованого ним саміту у Парижі лідери європейських країн обговорювали питання щодо спрямування до України своїх військ.
  • Більшість країн ЄС уже заявили, що про допомогу Україні їхніми військами навіть мови не може бути, однак деякі країни, як Естонія, не такі категоричні. Прем'єрка Кая Каллас зазначила, що західним лідерам не можна виключати відправлення наземних військ в Україну.
  • Президент Чехії Петр Павел за тиждень після зустрічі із президентом Франції Емануелем Макроном заявив, що війська НАТО могли б здійснювати підтримку безпосередньо на території України, оскільки це не порушувало б жодних міжнародних правил. Він нагадав, що після нападу Росії на Крим і Донецьку та Луганську області натівські інструктори працювали на території України.
  • Пізніше Зеленський пояснив, що пропозиція відправити військових НАТО стосувалася тренувальних місій інструкторів, а не армій.
  • За даними LB.ua, про можливість відправки іноземних військ в Україну в ЄС дискутують вже деякий час, але поки що йдеться лише про можливість надання невідкладної допомоги у разі якоїсь критичної для України ситуації на фронті. Більше про це – в тексті "Чи прийдуть війська членів НАТО на український фронт і до чого тут Орбан". 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram