ГоловнаСуспільствоПодії

Суд зобов’язав УПЦ (МП) повернути державі стародавній Успенський собор у Каневі

Успенський собор – стародавній храм часів Київської Русі, побудований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем.

Суд зобов’язав УПЦ (МП) повернути державі стародавній Успенський собор у Каневі
Фото: Офіс Генпрокурора

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність об’єкт культурної спадщини національного значення – Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття, повідомляє Офіс Генпрокурора.

Встановлено, що виконавчий комітет Канівської міської ради у 2003 році надав дозвіл Українській православній церкві (МП) оформити право власності на пам’ятку археології. У подальшому це стало підставою для реєстрації права колективної власності.

Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

Суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ (МП), а також скасував державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення.

Орієнтовна вартість будівлі Успенського собору становить понад 8,5 млн грн.

Наразі позовну заяву окружної прокуратури в інтересах Міністерства культури та інформаційної політики України до виконкому Канівської міської ради і Київської митрополії УПЦ (МП) суд задовольнив.

Раніше цього місяця СБУ заявила про знешкодження масштабної агентурної мережі ФСБ, яка діяла під прикриттям УПЦ (МП). Слідство встановило, що мережа ФСБ намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні. Вони масово продукували та «розганяли» прокремлівські наративи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram