ГоловнаСуспільствоЖиття

Бізнесмена Мазепу підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС

Вартість незаконно привласненої землі складає більше 20 мільйонів гривень. 

Бізнесмена Мазепу підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС
Викрили учасників організації, що привласнили землі дамби Київської ГЕС.
Фото: ОФіс генпрокурора

Викрили керівника та учасників злочинної організації, які незаконно заволоділи землями дамби Київської ГЕС.

Як йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора, засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації, використовуючи корупційні зв’язки у державних органах, незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.

За даними ЗМІ, йдеться про засновника і керівника Concorde Capital Ігора Мазепу.

Він із спільниками привласнили земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн між селами Хотянівка та Лебедівка.

За даними, протягом 2020-2021 років учасники злочинної організації підшуковували осіб, які отримували ділянки начебто для ведення садівництва. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище. Їх шукали через соціальні мережі та за винагороду пропонували поставити підпис на паперах.

В подальшому ці землі продавали учасникам злочинної організації. Ті, в свою чергу, переоформлювали їх на представників забудовників елітної нерухомості, які і фінансували схему. У оборудці також брали участь окремі службові особи органів Держгеокадастру. 

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації.
Фото: Офіс генпрокурора
Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації. За даними Нацполіції, загалом до складу організації входили понад два десятки осіб, де у кожного була чітко визначена роль. 

Як стало відомо вчора, засновника інвестиційної компанії Мазепу затримано при спробі виїзду до Польщі у пункті пропуску "Шегині". Загалом в порядку ст. 208 КПК України затримано чотирьох осіб. 

Топ-бізнесмена затримали у ПП "Шегині"
Фото: Офіс Генпрокурора
Топ-бізнесмена затримали у ПП "Шегині"

Вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру у незаконній приватизації державного майна, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, а засновнику інвестиційної компанії ще й у створенні, керівництві злочинною організацією, а також участі у ній. 

Крім того, вирішується питання щодо повідомлення про підозру у перевищення влади або службових повноважень двом колишнім керівникам Держгеокадастру у Київській області.

У листопаді 2023 року восьми учасникам цієї злочинної організації було повідомлено про підозру у незаконному заволодінні землями Київської ГЕС. Шестеро з них перебуває під вартою.

Що відомо про справу

  • У ЗМІ вчора, 18 січня повідомили про те, що Державне бюро розслідувань провело обшуки в київському офісі однієї з найбільших інвестиційних компаній України Concorde Capital.
  • Справа стосується законності одержання прав на землю для будівництва котеджного містечка преміум-класу Goodlife Park біля Київського моря, а також обвідного каналу під Києвом у Вишгородському районі.
  • Компанія заявила, що все це через позицію засновника і керівника Concorde Capital Ігоря Мазепи щодо тиску силовиків на бізнес. 
  • Також компанія повідомила, що обшуки начебто проводили без ухвали суду, під час них вибили двері бізнес-центру.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram