ГоловнаСуспільствоВійна

Хакери зламали російську базу даних "Діти Донбасу" й установили колаборантів, причетних до викрадення дітей із Маріуполя

Українська влада вже ідентифікувала понад 19 тисяч примусово переміщених хлопців і дівчат.

Хакери зламали російську базу даних "Діти Донбасу" й установили колаборантів, причетних до викрадення дітей із Маріуполя
Фото: Центр нацспротиву

Сім років тому була створена база для усиновлення дітей із тимчасово-окупованих територій «Діти Донбасу». У базі є інформація про всиновлених дітей, потенційних опікунів та кандидатів на батьківство. А також списки дітей, яких незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій. Цю базу зламали українські хакери KibOrg.

Про це пише Радіо Свобода.

Хакери KibOrg також отримали доступ до листувань ставлеників окупаційних сил та встановили раніше невідомі імена причетних до вивезення українських дітей з Маріуполя.

За даними хакерів, на кожну українську дитину представники окупаційних закладів складають анкету з даними про місце її перебування, номер, серію свідоцтва про народження, зріст, колір очей, волосся і навіть – особливості характеру, захворювання та фотографії. Також туди вносять інформацію про родичів.

Доступ до ресурсу «Діти Донбасу» мають лише окремі спеціалісти, яких призначає очільниця «Державної служби у справах сім’ї та дітей» так званої «ДНР» Світлана Майборода.

Також на ресурсі «Діти Донбасу» є скани та фотографії документів зі списками дітей, яких вже внесли до загальноросійської бази даних. У березні 2023 року російська омбудсменка Марія Львова-Бєлова заявила, що окупована частина Донецької області першою з анексованих регіонів долучиться до державного федерального банку даних про дітей. Основною функцією банку є зберігання, обробка інформації про дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт, а також дані про російські сім’ї, які хочуть взяти дітей на виховання.

Хакери знайшли щонайменше чотири списки українських дітей, яких викрали і вже поставили на облік. Загалом це 293 дитини – серед них і ті, кого вивезли до початку великої війни. Їх переміщували до Московської, Самарської, Ростовської, Курської, Кіровської та інших областей і Республіки Башкортостан.

У листуваннях, отриманих KibOrg, російські посадовці просили своїх ставлеників на окупованих територіях України надати документи щодо частини дітей, які були депортовані без необхідних документів. Зокрема, листи надсилала заступниця директора Департаменту державної політики у сфері захисту прав дітей РФ Анастасія Аккуратова.

Окупаційні сили також депортували до Росії дітей з українських шкіл-інтернатів і соціальних центрів. За інформацією KibOrg, їх вивезли у Брянську, Орловську, Тверську, Ростовську області, а також Москву.

Увагу хакерів привернув лист із темою «Ізраїль», який надсилали Костянтину Іващенку – депутату Маріупольської міськради від забороненої «ОПЗЖ» та екс-меру Маріуполя, призначеного окупаційною владою.

Адресатом був так званий «Ізраїльський антинацистський фронт», який просив надіслати фото загиблих дітей у період з 2021 по 2022 роки для акції «Алея Ангелів».

Як вдалося з’ясувати хакерам, організація займається просуванням антиукраїнських наративів в Ізраїлі. Її прихильники записують відео із запереченням російської агресії в Україні, влаштовують мітинги на підтримку так званої «спеціальної військової операції», закликають владу не надавати українським захисникам зброю.

Представники «Ізраїльського антинацистського фронту» відвідували окуповану Луганщину, щоб підтримати російських військових – привозили їм медичне обладнання, антидронову рушницю, тепловізори. Кошти на це начебто надавали небайдужі ізраїльтяни – хоча хакери припускають, що що цей рух може фінансуватися із російського бюджету.

Причетним до депортації українських дітей KibOrg називають наступника Іващенка Олега Моргуна, який співпрацює з окупантами з 2015 року і має тісні стосунки з очільником так званої «ДНР» Денисом Пушиліним та російською ФСБ. А також подають прізвища працівників п’яти районних відділів, які мали доступ до бази даних і долучилися до викрадення.

Депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та, власне, самого Володимира Путіна.

За даними порталу «Діти війни», українській владі вдалося повернути 386 дітей та ідентифікувати більше 19 тисяч примусово переміщених хлопців і дівчат. Хоча цифра депортованих дітей з тимчасово окупованих територій може бути значно більшою, зазначають правозахисники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram