ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Субота, 8 липня

Ворожий удар по Лиману, понад 25 бойових зіткнень на сході, повернення командирів "Азову", новий командувач Нацгвардії. Яким запам’ятається 500-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Субота, 8 липня
Фото: Андрій Садовий

Восьмеро людей загинули і п’ятеро отримали поранення внаслідок обстрілу російськими військами Лимана Донецької області.

Близько 10-ї ранку росіяни завдали удару по місту з РСЗВ — поцілили у приватний сектор. Пошкоджено будинок і крамницю.

У МВС повідомили, що рятувальники ліквідували пожежі приватного житлового будинку, прибудови до будівлі типографії та трьох легкових автомобілів, які виникли внаслідок обстрілу. Згодом у відомстві уточнили, що кількість постраждалих в Лимані зросла до 13 осіб.

Разом із Президентом Володимиром Зеленським із Туреччини додому повернулися командири захисників Маріуполя.

Повернення Зеленський анонсував у Телеграмі.

"Повертаємося додому з Туреччини й повертаємо додому наших героїв. Українські воїни Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега нарешті будуть із рідними. Слава Україні!" - йдеться у повідомленні.

На п'ятисотий день війни Україна повернула додому своїх героїв – командирів підрозділів, які захищали Маріуполь та "Азовсталь", сказав Президент Володимир Зеленський у Львові після повернення з Туреччини разом із героїчними командирами. Зеленський особисто подякував президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і турецькій стороні за допомогу у звільненні наших людей.

У центрі Львова відбувся молебень, приурочений до того, що Україна вже 500 днів відбиває російську збройну агресію. Окрім Президента та командирів "Азову", на заході був присутній прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Нагадаємо, що 21 вересня 2022 року командири оборони Маріуполя Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Олег Хоменко, Сергій Волинський, Денис Шлега були звільнені з полону внаслідок обміну полоненими та інтерновані на територію Туреччини, де перебували весь цей час. 

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - за добу там відбулось понад 25 бойових зіткнень.

Ворог завдав зокрема 34 авіаційних ударів, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 11 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 1 склад боєприпасів, 3 засоби протиповітряної оборони та 2 станції радіоелектронної боротьби ворога.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 8 липня – в нашій новині.

Президент Володимир Зеленський призначив бойового офіцера Олексія Півненка командувачем Нацгвардії.

Подробиці - в новині.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram