ГоловнаСуспільствоВійна

​СБУ повідомила про підозру окупанту, який стріляв по полонених за відмову спілкуватися російською

Йдеться про військового Росгвардії Костянтина Юдіна.

​СБУ повідомила про підозру окупанту, який стріляв по полонених за відмову спілкуватися російською
Ілюстративне фото
Фото: informnapalm.org

Служба безпеки України повідомила про підозру командиру Росгвардії, який стріляв по українських полонених за відмову спілкуватися з ним російською мовою.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Йдеться про начальника групи щодо роботи з особовим складом 376-го окремого батальйону оперативного призначення росгвардії Костянтина Юдіна.

На початку квітня 2023 року він прибув до місця дислокації російського блокпосту у тимчасово окупованому Енергодарі на Запоріжжі. Тоді на території цього КПП перебували українські військовополонені, яких окупанти хотіли залучити до демонтажу фортифікаційних споруд.

Однак, Юдін віддав інший наказ – вишикувати полонених захисників України для допиту. Насамперед його цікавили персональні дані оборонців нашої держави та обставини потрапляння у полон. При цьому Юдін вимагав відповідати на його запитання винятково російською мовою.

"За даними слідства, один з полонених відповів йому українською мовою. Після чого рашист відвів чоловіка до господарської будівлі на території блокпосту і, погрожуючи зброєю, наказав стати обличчям до стіни. Потім Юдін здійснив постріл з пістолета у праву ногу потерпілого, внаслідок чого полонений отримав вогнепальне кульове поранення колінного суглоба. Рашист повторив свою вимогу розмовляти із ним лише російською, але українець і цього разу відмовився виконувати ворожу вказівку. Тоді Юдін здійснив ще один постріл близько від голови полоненого, але і це не змусило українця відповідати російською", - розповіли в СБУ.

Після цього росіянин відвів потерпілого до інших полонених і пригрозив, що буде розстрілювати їх, коли знову почує українську мову.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Юдіну про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни). Тривають заходи для покарання зловмисника за його злочини.

Нагадаємо, в березні у соцмережах поширили відео, на якому російські окупанти розстріляли беззбройного українського військового. Спочатку чоловік у формі ЗСУ дивиться в бік, де розташована камера, а голос за кадром каже: "Знімай його", маючи на увазі шеврон військового. На це полонений відповідає: "Слава Україні". Після цього його розстрілюють.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram