ГоловнаСуспільствоВійна

Третій день евакуації в Херсоні. Що зараз відбувається в місті

У Херсоні третій день евакуюють місцевих мешканців з підтоплених районів. За останніми даними МВС, у районі Корабель підтоплено понад 1 800 будинків. Кількість води все ще збільшується, хоч уже й повільніше.

Тим часом на місце прибувають волонтери, привозять воду, їжу, човни, мотори та зарядні станції. І все це під обстріли з боку росіян.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Яка зараз ситуація в Херсоні

Поки волонтери на човнах допомагали людям вибиратися із затоплених місць, окупанти обстріляли район Корабел, де якраз було велике скупчення волонтерів і місцевих.

"Усі стояли якраз біля води, і в той момент прилетів снаряд. Пощастило, що вода і була хвиля (а не розлетілися уламки. – Ред.). Згодом ще 5 прильотів було. Ми деякий час переховувались, але продовжили роботу. Потім я забрала двох старших людей і відвезла, куди їм потрібно було, то залишилася перечекати вже в іншому районі, бо там далі ще "гради" пішли", – розповідає LB.ua Зоряна Стельмах, яка разом з благодійною організацією "CASERS" допомагає евакуювати херсонців.

Люди, яких вони вивозили, в основному попрямували до своїх близьких, які живуть у районах Херсона, що не постраждали, каже волонтерка. Вони планують чекати, коли вода зійде і можна буде повертатися додому.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

"Деякі люди просять повернути їх до берегів, бо щось або забули з речей, або тварин не взяли, або магазин свій хочуть рятувати, товар", – додає Зоряна.

Людей маломобільних або тих, які потребують медичної допомоги, евакуюють до лікарень. Для інших в місті працюють пункти, де можна зупинитися.

Незважаючи на підтоплення, в тій частині міста, що не постраждала, працюють магазини, аптеки, заправки. Також є світло, вода.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

"Там, де повністю затоплено, звісно, світла немає. А в інших районах Херсону все ок. Нам от місцевий волонтер дав квартиру в користування, і там усе працює, хоча це неподалік від Дніпра", – розповідає Зоряна.

На освітній процес підтоплення не вплинуло, сказали нам у міському відділі освіти, адже діти нині на канікулах, а до того навчалися повністю дистанційно. Утім як розповіла LB.ua начальниця відділу Наталя Журженко, від підтоплення в місті постраждали чотири школи, 7 садочків, 2 училища і 2 позашкільні заклади.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Яка ситуація з порятунком тварин

Оголошені десятками волонтерських груп збори для допомоги тваринам закривалися в ці дні за лічені години. Рахунки йшли на мільйони. Допомога надходить не лише фінансова, а й у вигляді корму, прихистку. "Дуже-дуже багато людей відгукуються з приводу прихистку тварин, навіть сільськогосподарських і диких. Волонтерів на місці дуже багато, і вчорашні [врятовані] тварини поїхали з ними до притулку", – розповіли LB.ua в організації "Kyiv Animal Rescue Group".

Фото: Kyiv Animal Rescue Group

Команда волонтерів відзвітувала за першу добу роботи в Херсон: здійснили 12 виїздів на моторних човнах, урятували шість дорослих собак і п'ять цуценят, вісім курей, півня та одиноку мишу, яка чіплялася за кущ, аби не втонути.

Фото: Kyiv Animal Rescue Group

Від організації "UAnimals" у Херсоні працюють три команди евакуації.

"Ми співпрацюємо з притулком "Шанс". Волонтери вивозять тварин за запитами, які ми отримуємо від людей, і доставляють їх у притулок", – розповіла нам Ольга Чевганюк, коопераційна директорка організації.

Біля притулку працює також їхня мобільна ветеринарна бригада. Там тварин оглядають, надають допомогу і далі розвозять по притулках в інших областях України.

"Поки що домівок вистачає, але ми закликаємо людей брати тварин додому, бо чим більше тварин будуть забирати, тим більше ми зможемо евакуювати із зони бойових дій", – наголошує Ольга. 

Крім того, UAnimals роздає корми тим, хто цього потребує. Адреса і контакти тут.

За словами засновника організації Олександра Тодорчука, лише вчора вдалось евакуювати понад 100 собак, 150 котів, а ще корів, курей та індика. Та порятунок триває. Ольга зазначає, що бракує металевих човнів, тож якщо маєте можливість допомогти із цим – зв’яжіться з організацією в соцмережах.

Фото: facebook/Олександр Тодорчук

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: facebook/Олександр Тодорчук

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Катерина АмелінаКатерина Амеліна, кореспондентка LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram