ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за ніч. Середа, 10 травня

46 атак противника, бої за Бахмут та Мар’їнку, втрати окупантів, ворожі обстріли, дебати в ЄС щодо 11-го пакету антиросійських санкцій.

Головне за ніч. Середа, 10 травня
Фото: Генштаб

Росіяни вранці вдарили артилерією по Миколаївській області, вчора – по Сумській. Упродовж доби атак також зазнали Чернігівська, Запорізька, Луганська, Херсонська, Дніпропетровська, Харківська, Донецька області.

Про це йдеться в ранковому зведенні обласних військових адміністрацій.

На Херсонщині за добу було 63 обстріли (354 снаряди), з них по Херсону – сім обстрілів (44 снаряди). Від ворожого вогню постраждали райони 26 населених пунктів області.

Більше інформації – в нашій новині.

Тим часом Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє, що противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – здійснив 46 атак. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка.

Минулої доби ворог завдав 23 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 97 обстрілів із реактивних систем залпового вогню. Для ракетних ударів ворог використав ракети різних типів, більша частина була знищена нашими захисниками. Однак, на жаль, є і влучання – п'ять ракет С300 по містах Куп'янськ, Слов’янськ, Краматорськ і Костянтинівка.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала вісьмох ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також двох ударів по зенітно-ракетних комплексах. Минулої доби наші захисники збили шість ворожих БпЛА різних типів, три із них – типу "Шахед". Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, чотири райони зосередження живої сили, два артилерійських підрозділи на вогневій позиції та станцію радіоелектронної боротьби противника.

Детальніше про оперативну обстановку станом на ранок 10 травня – в нашій новині.

Генштаб також інформує, що за минулу добу Збройні сили України знищили ще 690 російських окупантів. Загалом із початку повномасштабного вторгнення Росія вже втратила в Україні 196 310 військових.

Про інші втрати противника – в новині.

3-я окрема штурмова бригада ЗСУ під час наступальних дій у Бахмуті розгромила підрозділи 72-ої російської бригади. Фактично повністю знищені дві роти цієї бригади, розбита бригадна розвідка, повідомив командир тактичної групи "Азов", яка входить до 3-ї ОШБр, Андрій Білецький. За його словами, наступальні дії велися на площі шириною 3 км і глибиною 2 км 600 м.

"Вся ця територія повністю звільнена від російських окупаційних військ", – додав Андрій Білецький.

У Telegram 3-ої штурмової бригади ЗСУ додали, що за дві доби атакувальних дій на Південно-Західних околицях Бахмута штурмовики 3 ОШБр у складі тактичної групи "Азов" ліквідували 64 окупанта, ще 87 – "на півшляху до попередньо згаданих". "Серед усіх них є і вагнерівці. Також станом на зараз маємо 5 полонених росіян", – повідомили вони вчора увечері.

Учора 3-тя окрема штурмова бригада в твіттері зазначила, що повідомлення власника "вагнерівців" Пригожина про втечу 72-ї окремої мотострілецької бригади зс рф з-під Бахмута та "500 трупів" росіян, які там залишились, відповідає дійсності.

Цієї ночі російська армія знову спрямувала на Дніпропетровську область ударні безпілотники Shahed. Сили ППО збили три ворожі апарати, написав у Telegram голова ОВА Сергій Лисак.

Про влучання не повідомляється.

Сьогодні у ЄС стартують перші дебати щодо 11-го пакету антиросійських санкцій, які будуть націлені на китайські та іранські компанії та дозволять обмежити експорт третіх країн за порушення актуальних торговельних обмежень.

Як інформують дипломати, перемовини стартували з самого ранку, прогнозується, що вони будуть гострими: частина країн вважає, що санкції не достатньо потужні, а інші побоюються, що вони зашкодять міжнародним зв’язкам. Дуже різні точки зору щодо питання не передбачають досягнення швидкої угоди.

Докладніше – в нашій новині.

Найповніша картина сьогоднішнього дня обов’язково буде на нашому сайті.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram