ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Субота, 29 квітня

Наступальні дії ворога на Донбасі, бої за Бахмут та Мар’їнку, понад 40 відбитих атак противника, німецькі САУ PzH 2000 в Україні, президент Чехії в місті Дніпро. Яким запам’ятається 430-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Субота, 29 квітня
Президент Чехії Петр Павел і голова Дніпровської ОВА Сергій Лисак.
Фото: Telegram/Сергій Лисак

В Умані завершилася пошуково-рятувальна операція на місці російського ракетного удару.

Унаслідок російського удару по багатоповерхівці загинуло 23 людини: 22 дістали з-під завалів, ще одна людина померла в лікарні. Серед загиблих – шестеро дітей: троє хлопчиків (півтора, 16 та 17 років) та троє дівчаток (8, 11 та 14 років). Ще 2 жінки вважаються такими, що зникли безвісти. Також внаслідок ракетного удару поранено 9 людей. Медики у супроводі поліції забезпечили оперативну госпіталізацію постраждалих.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - там відбито понад 40 атак противника. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку, наші воїни мужньо тримають оборону.

За добу противник завдав одного ракетного, 29 авіаційних ударів та здійснив близько 12 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили противника, два склади пально-мастильних матеріалів, два засоби протиповітряної оборони, один артилерійський підрозділ та ще одну важливу ціль противника.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 29 квітня – в нашій новині.

Армія Російської Федерації вранці 29 квітня вчергове обстріляла населений пункт Білозерської громади Херсонської області, одна людина загинула.

За даними слідства, обстріл стався 29 квітня близько 10:00. Внаслідок обстрілу загинув чоловік. Ще одна жінка отримала травми, її госпіталізовано. Пошкоджено приватні будинки. За попередніми даними, ворог атакував село з РСЗВ.

Генштаб ЗСУ показав тренування українських захисників на німецьких САУ PzH 2000, які вже нищать ворожу арту на полі бою.

“Якщо підрозділів з PzH 2000 стає більше - росіян-окупантів на одній з ділянок фронту стає менше. Логіка проста і працююча. А це відео з тренувань. День за днем відпрацьовували те, що вже відпрацьовували. Щоб на кілька секунд швидше. Щоб на кілька метрів ближче. Щоб "точно в ціль" було не лише на навчаннях, а в реальних бойових умовах”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що цю зброю на фронті вже активно використовують військові 43-ї окремої артилерійської бригади.

Сьогодні, 29 квітня, президент Чехії Петр Павел завітав до Дніпра, де відвідав переселенців та вшанував загиблих цивільних і військових.

“Через війну вони втратили все, що так довго плекали і будували. Переселенці. З повномасштабним вторгненням область прийняла майже 400 тисяч таких людей. Зазвичай орендують житло вони самостійно. Деяких безкоштовно прихистили мешканці регіону. Пропонує варіанти розміщення і місцева влада. Загалом підготували понад 8 тисяч місць”, - написав голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. Він повідомив, що одне з таких місць сьогодні відвідав президент Чехії Петр Павел.

Також президент Чехії вшанував пам’ять дніпрян, які загинули від російської ракети 14 січня. Крім того, вшанували й пам’ять оборонців на Алеї Пам'яті.

Президент Чехії також розписався на українській бронетехніці, яка їде на фронт: "Йдіть додому, росіяни, поки не пізно!"

Деталі – в нашій новині.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram