ГоловнаСуспільствоВійна

Президент України і перша леді здійснили візит до Польщі. Говорили про новий потужний оборонний пакет (оновлено)

Зеленський зустрінеться з польським колегою Анджеєм Дудою. 

Президент України і перша леді здійснили візит до Польщі. Говорили про новий потужний оборонний пакет (оновлено)
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська розпочали офіційний візит до Польщі. У програмі візиту, зокрема, переговори з Президентом Анджеєм Дудою, Прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким, підписання двосторонніх документів.

Про це повідомив у фейсбук прессекретар президента Сергій Никифоров.

"Глава держави зустрінеться з представниками польського бізнесу в межах українсько-польського бізнес-форуму, з маршалками Сейму та Сенату, волонтерами та рятувальниками, а також із мерами прикордонних з Україною міст.

Увечері Володимир Зеленський звернеться до поляків та українців, які проживають у Польщі, з великою промовою", – заявив він. 

Оновлення 14:36. Президенти України та Польщі виступили на спільному брифінгу.

"Велика радість, що можу сьогодні привітати в Варшаві від імені Республіки Польща пана президента Володимира Зеленського разом з його дружиною Оленою Зеленською. І хочу з повною силою висловити, підкреслити вдячність президентові і його дружині, бо це перший від часу російської агресії офіційний візит президента з дружиною до інших країн. Протягом цього року не було офіційних візитів президентської пари, це зрозуміло, і я дуже радий, що перша держава, яка вами відвідана, що це Польща, що це Варшава. Дуже вам дякую за цю присутність", – зазначив Анджей Дуда.

Він додав, що візит Зеленських буде короткий, оскільки президент має якнайшвидше повернутися в Україну. 

Дуда наголосив, що Польща – третя країна за кількістю наданою Україні військової допомоги. Першою є США, другою – Велика Британія.

"Це ми передали 300 танків, це ми передали САУ "Краб", передаємо багато іншого обладнання, зокрема ракети "Перун", щоб допомогти захисникам України, які героїчно чинять опір російському агресорові, і щоб захистити державу, оборонитися проти Росії. Ця агресія – не лише проти України, а проти вільного світу, проти Європи, проти нас, які отримали повну незалежність після 89-го року. Росія знову хоче розвивати свою зону впливу. Сьогодні першими, хто дав рішучий відпір, є Україна", – наголосив він.

Польський президент зазначив, що обговорив із Зеленським не лише продовження військової допомоги, а й двосторонні відносини між країнами, історичні питання, які "є раною у багатьох сімʼях". Глави держав обговорили і розвиток економічних відносин та вступ України до Євросоюзу і НАТО. 

За словами Дуди, Польща добивається, аби на саміті НАТО в Вільнюсі Україні надали додаткові мілітарні гарантії безпеки. 

Володимир Зеленський на брифінгу подякував Дуді та його дружині, командам президента і премʼєр-міністра та польському народові за справжню дружбу та міцніть, з якою вони стоять поруч із Україною з самого початку повномасштабної війни.

"Ви наші потужні сусди, які не дали і даєте зламатись. Тому що ми знаємо, що якщо Україна паде, Росія не зупиниться і піде далі. Україна тепла, дружня, але в цій війні – безкомпромісна. Ми не віддамо нашу землю, свободу, наших дітей, жлдної дитини, яка була силою депортована росіянами в Російську Федерацію, не віддамо незалежність", – наголосив президент України. 

Зеленський наголосив, що Україна отримала кандидатство на вступ до ЄС завдяки багатьом партнерам, але насамперед – Польщі. Він додав, що Київ буде безкомпромісним і щодо вступу до НАТО.

Українська і польська делегації обговорили новий потужний оборонний пакет, який посилить українських захисників, які ризикують життя заради майбутнього життя дітей Європи. 

Оновлення 12:17. Канцелярія Анджея Дуди опублікувала відео зустрічі президентів та перших леді у Варшаві.

Згодом відео опублікував Офіс президента. 

Президент України Володимир Зеленський останніми місяцями декілька разів був у Варшаві "проїздом", коли вирушав у робочі поїздки до Великої Британії та США. Український президент мав зустрічі з Анджеєм Дудою. 

28 березня в Польщі повідомили, що не виключають скорого візиту українського президента, а вже 3 квітня оголосили про це офіційно. Візит приурочений до саміту міністрів закордонних справ НАТО. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram