ГоловнаСуспільствоПодії

Посадовців ДСНС України і підрозділів в 11 областях викрили на злочинній схемі, що ставила під загрозу життя громадян

Вони вимагали від керівників ТРЦ і АЗС хабарі за прискорене надання дозвільної документації, при цьому не перевіряли безпеку цих обʼєктів. 

Посадовців ДСНС України і підрозділів в 11 областях викрили на злочинній схемі, що ставила під загрозу життя громадян
Фото: ssu.gov.ua

СБУ викрила масштабну корупційну схему в Державній службі з надзвичайних ситуацій, яка ставила під загрозу життя тисяч українців. Посадовці ДСНС систематично брали хабарі від підприємців за погодження дозвільної документації.

Про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко

"Учасниками злочинної схеми є посадовці ДСНС України та керівники її регіональних підрозділів, серед яких управління у Дніпропетровській, Харківській, Житомирській, Кіровоградській, Рівненській, Львівській, Чернігівській, Волинській, Чернівецькій, Хмельницькій та Запорізькій областях, а також посадовці інших держустанов, які залучили до участі приватних осіб", – йдеться в повідомленні.

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Вони вимагали хабарі від керівників великих ТРЦ і компаній за прискорене погодження дозвільної документації, необхідної для роботи. Схема стосувалася погодження планів локалізації й ліквідації аварій на потенційно небезпечних обʼєктах, зокрема в ТРЦ і на АЗС. 

За неправомірну винагороду посадовці ДСНС не здійснювали перевірку пожежної небезпеки в громадських місцях. Частина цих місць виявилась нездатною забезпечити цивільних захист громадян, зокрема й під час ліквідації наслідків російських обстрілів. 

Щомісячні прибутки зловмисників становили понад 10 млн гривень. 

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Під час понад 50 одночасних обшуків по всій країні викрито десятки посадовців ДСНС, які брали хабарі за фіктивне погодження дозвільних документів з питань пожежної безпеки для громадських будівель і споруд. 

Повідомлено про підозру першим шести особам злочинної групи за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  • ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). 

Нагадаємо, в серпні 2020 Служба безпеки затримала в Києві посадовця Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям Держслужби з надзвичайних ситуацій, який спільно з двома посередниками отримав 70 тисяч доларів США за видачу дозвільної документації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram