ГоловнаСуспільствоВійна

Військовополонених в Оленівці катували, щоб зламати, принизити і використати для російської пропаганди, – розвідка

Хоча допити проводили регулярно, та українські захисники вистояли.

Військовополонених в Оленівці катували, щоб зламати, принизити і використати для російської пропаганди, – розвідка
Фото: скрін відео

Українська розвідка встановила деякі обставини навмисного вбивства українських військовополонених у колонії в Оленівці на Донеччині.

Про це йдеться в повідомленні Головного управління розвідки Міноборони України.

"Допити полонених проводили слідчі т. зв. мдб днр спільно з представниками ПВК «Вагнер» та фсб рф. Під час допитів активно використовувалися фізичні тортури та побої. Такі заходи, у першу чергу, були спрямовані не на отримання певної конфіденційної інформації, а на знущання, фізичне приниження, психологічну деморалізацію з метою зламу морально-психологічних якостей українських воїнів", – розповіли в ГУР.

Якби задум вдалося реалізувати, росіяни планували використати українських бранців для зйомки у пропагандистських репортажах. 

"Мета ефіру полягала у висвітленні визнання полоненими «скоєних ними злочинів, звірств проти місцевого населення, відречення бійців від своїх поглядів, а також засудження дій керівництва України"», – зауважили в розвідці.

У головному управлінні наголосили - хоча рашисти проводили допити конвеєрно на регулярній основі, проте не досягли успіху. Українські військовополонені проявили мужність і незламну силу волі.

У розвідці додали, що Росія не мала наміру здійснювати обмін військовополоненими. Щоб приховати неналежні умови та форми допиту українських військовослужбовців, які стали б доказовою базою в Гаазькому суді, вороги навмисно знищили полонених.

За даними ГУР, мінували місця утримання українських воїнів бойовики ПВК "Вагнер", використовуючи легкозаймисту речовину, що призвело до швидкого поширення пожежі в приміщенні.

Нагадаємо, 28 липня в Оленівці відбувся вибухи у колонії, де тримали українських військовополонених. Споатку повідомлялося, що російські збройні сили здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл. Це було зроблено для того, щоб звинуватити Україну в скоєнні воєнних злочинів та приховати тортури над полоненими. Згодом експертизи засвідчили, що це був не обстріл, а термобаричний вибух. 

За інформацією Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, окупанти готові віддати тіла військовополонених захисників Маріуполя, які були вбиті в Оленівці. Загарбники заявили, що зроблять це "після закінчення розслідування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram