ГоловнаСуспільствоЖиття

Жадан про Харків: Тут немає страху, є злість і тривога, бо все місто є потенційною мішенню

На YouTube-каналі проєкту "Український свідок" опублікували відео з українським письменником Сергієм Жаданом, який зараз перебуває у Харкові та займається волонтерством.

Жадан про Харків: Тут немає страху, є злість і тривога, бо все місто є потенційною мішенню
Фото: Володимир Шевчук

Український письменник Сергій Жадан, коментуючи ситуацію в Харкові, настрої жителів, висловив думку, що в людей немає страху, є злість і тривога, "бо все місто є потенційною мішенню".

Відео з письменником та його інтерв'ю опублікували на YouTube-каналі проєкту "Український свідок".

Від початку повномасштабного російського вторгнення Сергій Жадан перебуває у Харкові та займається волонтерством

"Нам ще довго доведеться підбирати слова на значення своїх емоцій. Я ще ці слова для себе не підібрав, а тільки підбираю. Дуже важко іноді говорити і знайти ту інтонацію, якою я б міг пояснити те, що відчуваю", - каже письменник.

За його словами, місто стоїть мужньо, проте є потенційною мішенню, а деякі райони виглядають досить апокаліптично. "Ти бачиш, що могло бути з цілим містом, якби наші їх відразу не зупинили", - зауважує Жадан.

Під час війни він презентував книгу "Баю, бляха, бай" у бомбосховищі. Жадан запевняє - після перемоги українці повернуться до тієї культурної реальності, яка була до війни. 

"Культурна складова додає життю якоїсь нормальності, а війна - це в принципі максимальна ненормальність дійсності і реальності. Навіть якщо культура не здатна тягатися з гарматами та ракетами, вона все одно здатна робити так, щоб ми лишилися собою", - каже письменник.

На цій війні місця для артпідтексту Жадан не знаходить. Він переконаний - наразі українці закривають історичний гештальт.

Долучайтеся до проекту Український свідок (Ukrainian Witness) на платформах:

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCSw52AtaknWAZLUP6ZCKm8A/featured 

  • Facebook https://www.facebook.com/ukrainianwitness   
  • Instagram https://instagram.com/UkrainianWitness   
  • Telegram для українців https://t.me/UkrWitness    
  • Telegram для росіян https://t.me/UkrainianWitness  
  • Patreon, де нас можна підтримати https://www.patreon.com/UkrainianWitness 

Якщо ви стали Українським Свідком і маєте відеоматеріали з місця подій: зруйновану інфраструктуру, результати обстрілів, підбиту ворожа техніка, проукраїнські мітинги — надсилайте їх на пошту [email protected].

Нагадаємо, проєкт "Український свідок" (Ukrainian Witness) запустив засновник фонду допомоги українській армії "Повернись живим" Віталій Дейнега.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram