ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У США заявили про успішне випробування таблеток від COVID-19

Пігулки молнупіравір вдвічі зменшують ризик госпіталізації.

У США заявили про успішне випробування таблеток від COVID-19
Фото: З відкритих джерел

Американська фармацевтична компанія MSD (Merck) повідомила про намір просити дозвіл на екстрене використання антивірусного лікарського засобу молнупіравір для лікування коронавірусної хвороби COVID-19.

На сайті компанії стверджується, що ці пігулки знижують ризик госпіталізації на 50%.

Під час третьої стадії клінічних досліджень тільки 7,3% пацієнтів, які приймали молнупіравір, знадобилась госпіталізація. Жоден з них не помер.

У групі, яка приймала плацебо, рівень госпіталізацій був вдвічі вищим - 14,1%. Вісім людей померли.

Дослідження показали, що препарат є ефективним проти всіх штамів COVID-19, в тому числі проти домінуючого зараз варіанту дельта.

Всі учасники дослідження не були вакциновані та мали хоча б одне супутнє захворювання (ожиріння, діабет, серцево-судинні хвороби), що збільшувало їх шанси на розвиток більш тяжкої форми COVID-19, або мали більше 60 років.

Дослідження проводилось у 170 країнах світу.

Компанія заявила, що планує якнайшвидше подати заяву про надання дозволу на екстрене використання до Управління з продовольства і медикаментів США (FDA). У разі отримання дозволу молнупіравір може стати першим пероральним противірусним засобом лікування COVID-19, зазначається у заяві MSD.

Фармацевтичний виробник заявив, що планує випустити 10 мільйонів упаковок препарату до кінця 2021 року, а додаткові дози очікуються у 2022 році.

Молнупіравір уперше розроблено як профілактичний засіб і як препарат для лікування інфекцій ­SARS-CoV і MERS на початку 2000-х років. Раніше було виявлено, що він діє проти багатьох вірусів, які містять РНК-залежну РНК-полімеразу, котру також має SARS-CoV.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram