ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна відзначає День Державного Прапора (оновлено)

Синьо-жовтий прапор за участі президента Зеленського підняли в географічному центрі України.

Сьогодні в Україні відзначають День Державного Прапора, встановлений указом Президента України 23 серпня 2004 року.

Указ прив’язаний до 23 серпня 1991 року, коли після провалу путчу в Москві група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. 4 вересня його підняли над будівлею парламенту.

Цей указ було доповнено у 2009 році, передбачивши офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня та під час інших державних свят.

Щороку 23 серпня о 09:00 державний прапор України піднімають у Києві, обласних та районних центрах, інших населених пунктах України, за участю діячів науки та культури, представників міжнародних, громадських, релігійних організацій, політичних партій.

Сьогодні ж за участі президента Володимира Зеленського Державний прапор України підняли у географічному центрі України – селі Мар’янівка Черкаської області.

Під час церемонії підняття 52-метрового прапора пролунав Державний гімн України у виконанні оркестру, потім пролунало 10 святкових залпів.

“Вітаю всіх нас зі святом. Сьогодні нас об'єднає спільна дія, об'єднає спільна мета: ми разом піднімаємо прапор і маємо піднімати Україну, піднімати Україну тільки разом і тільки вгору. З Днем Державного прапора України!”, – зазначив президент.

Оновлення 11:20. У Мар’їнівці спеціально до 30-річчя незалежності України був створений арт-комплекс “Географічний центр – серце України”.

“У 30-ту річницю відновлення нашої незалежності ми піднімемо його саме тут – у географічному центрі України. Саме тут б’ється серце України. Це арт-об’єкт, навколо якого розташовано 25 сталевих крил, що уособлюють наші 24 області та наш Крим. Це дійсно символ того, що підніматися вгору та бути на висоті набагато легше разом. І сьогодні в небо одночасно здійматимуться тисячі наших державних прапорів. В усіх регіонах, в усіх містах, по всій Україні та за її межами”, – сказав Глава держави.

Фото: president.gov.ua

Зеленський наголосив, що прапор України викликає широку палітру емоцій: “Це гордість, коли наш прапор звільняв десятки міст і сіл на Донбасі. Вдячність, коли наш прапор допомагав гасити пожежі в Туреччині та в Греції. Віра в життя, коли наш прапор допомагав боротися з COVID-19 в Італії. Сльози, коли наш прапор супроводжує в рай загиблих захисників України. Радість, коли наш прапор підіймається на Олімпійських іграх, майорить на Евересті, Монблані й навіть у космосі. А для мене, крім усього цього, це ще й миле батьківське розчулення, коли ти заглядаєш у пенал свого сина й розумієш, що першими закінчилися фломастери синього й жовтого кольорів».

Фото: president.gov.ua

Глава держави подякував усім, хто робить кольори Державного прапора України відомими й поважними в Україні та світі.

“Це наші військові, ветерани, волонтери. Наші медики. Пожежники, рятувальники, прикордонники. Наші спортсмени, футболісти. Наші олімпійці. Наші паралімпійці. Наші тренери. І наші дитячі тренери. Наші науковці, освітяни, студенти, діячі мистецтва. А найголовніше – це наші громадяни України, прекрасні, світлі люди, які платять податки, не дають хабарів, не сідають за кермо напідпитку, не паркуються на місцях для людей з інвалідністю, ведуть здоровий спосіб життя і є активними учасниками громадянського суспільства”, – зазначив Президент.

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

Нагадаємо, на площі Конституції, перед будинком Верховної Ради, урочисто відкрили стенд із Прапором Незалежності України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram