ГоловнаСуспільствоПодії

У Маріїнському парку встановили сцену на місці зруйнованого пам'ятника учасникам Жовтневого повстання (оновлено)

Організатори заходу запевнили, що заяви міської влади щодо цього не є коректними. 

У Маріїнському парку встановили сцену на місці зруйнованого пам'ятника учасникам Жовтневого повстання (оновлено)

У Києві в Маріїнському парку почали монтувати сцену на місці зруйнованого пам'ятника учасникам Жовтневого збройного повстання 1917 року. Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Володимир Прокопів.

"Цікаво, чи виконавців нічого не бентежило, коли на могилах встановлювали сцену? Проблема навіть не у формальних дозволах, а в тому, що монтажні роботи відбувалися прямо на братському похованні учасників української революції 1917-1921 років", - написав він у фейсбуці і опублікував фото.

Прокопів наголосив, що це поховання знаходиться в реєстрі нерухомих пам’яток.

"Зверніть увагу на фото – сцена стоїть просто таки на пам’ятному знаку. Не хочеться моралізувати, але хіба не можна було встановити сцену в іншому місці?" - прокоментував він знімки.

Конструкції сцени охоплюють зруйнований під час подій Євромайдану пам'ятник учасникам Жовтневого збройного повстання 1917 року. У листопаді 1917 на місці парку поховали учасників повстання-робітників заводу "Арсенал" і солдатів, які воювали з військами штабу Київського військового округу. При цьому історики припускають, що на цьому місці ховали не лише більшовиків, а взагалі всіх, хто пав у боях 1917 року. Братські могили створювалися на місці Маріїнського парку й після подій 1917 року. Згодом радянська влада відкрила на цьому місці пам'ятник, присвячений тим, хто під час Жовтневого повстання загинув за владу "совєтів". 

Пам'ятник мав вигляд виконаної з червоного граніту урни. Його зруйнували приблизно в 20-х числах лютого 2014. 

Оновлено. Організатори концерту Андреа Бочеллі "Голос моєї душі", який і планується провести на цьому місці, заявили, що Володимир Прокопів маніпулює фактами.

У День Незалежності на площі Конституції в Маріїнському парку пройде благодійний концерт зірки оперного співу Андреа Бочеллі в супроводі симфонічного оркестру. 

Організатори зазначають, що на території парку дійсно поховані учасники повстання, а за часів СРСР на місці можливого захоронення був встановлений пам'ятний знак із написом прокомуністичного змісту. Під час Революції Гідності цей запис було збито, а більшість елементів зруйновано.

Також підкреслюється, що сам пам’ятник ніколи не був і не є пам‘яткою історії, він не мав і мистецької цінності. 

"Рішенням КМДА місце розташування зруйнованого постаменту має бути благоустроєне, постамент заплановано демонтувати. Тому досить дивною виглядає заява заступника голови Київської міської державної адміністрації Володимира Прокопіва, що сцену для проведення концерту високої музики Андреа Бочеллі нібито встановлюють на місці масових поховань учасників революції 1917-1921 років", – йдеться у коментарі. 

Зазначається, що, згідно з інформацією Українського інституту національної пам’яті, на території Маріїнського парку похована значна кількість людей, які загинули під час подій Української Революції 1917 – 1921 років. Серед них як прихильники більшовицької влади, так і жертви "червоного терору". 

"Загальна кількість похованих досі невідома. Також невідомі місця конкретних поховань, оскільки пошукові роботи у Маріїнському парку не проводилися. Немає жодних підтверджень, що поховання здійснювалися саме на території, де нині знаходиться площа Конституції і саме у тому місці, де був встановлений радянський пам‘ятний знак", – повідомили організатори.

Фото: facebook.com/volodymyr.v.prokopiv
Фото: facebook.com/volodymyr.v.prokopiv

Пам'ятник до демонтажу
Фото: KievVlast
Пам'ятник до демонтажу

Нагадаємо, напередодні на Алеї Героїв Небесної Сотні (частина вулиці Інститутської) посеред меморіалу загиблим учасникам Революції Гідності до Дня Незалежності встановили декорації для святкової постановки - радянські автомати з водою, холодильник з морозивом та імпровізовані стіни квартир з побутом СРСР.

В Офісі президента розповіли, що інсталяція мала показати періоди, які пройшла Україна до набуття незалежності. Предмети були встановлені тимчасово і для трансляції.

У КМДА заявили, що місто не давало дозволу на встановлення там інсталяції. За планом, там мало бути тільки покладання квітів.

Активісти почали ламати декорації, через що виникли сутички з поліцією. Кількох учасників було затримано. З ними провели роз'яснювальну роботу і відпустили. Ніяких справ проти активістів не відкривали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram