ГоловнаСуспільствоПодії

Керівника Білоруського дому в Україні знайшли повішеним у Києві (оновлено)

У БДУ заявили, що за Віталієм Шишовим стежили і поліція про це знала.

Керівника Білоруського дому в Україні знайшли повішеним у Києві (оновлено)
Віталій Шишов
Фото: t.me/beldomua

Директора громадської організації "Білоруський дім в Україні" громадянина Білорусі Віталія Шишова, який зник вчора у Києві, сьогодні знайшли повішеним в одному з київських парків неподалік від місця його проживання.

Як повідомляє столична поліція, мобільний телефон і особисті речі Віталія вилучені з місця події.

"Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) і буде перевіряти всі версії, в тому числі версію вбивства, замасковану під суїцид. Повна картина подій буде встановлена після допиту свідків, аналізу відеозаписів з камер системи «Безпечне місто», проведення експертиз і слідчих експериментів", - сказано в повідомленні.

Поліція Києва звертається до всіх, хто знав Віталія Шишова, з проханням надати інформацію про останні тижні його життя, його психоемоційний стан, можливі погрози тощо.

Про зникнення напередодні заявили колеги Віталія. 26-річний Шишов ще вчора вранці вирушив на пробіжку і відтоді перестав виходити на зв’язок.

Члени організації намагалися знайти лідера самостійно, однак його пошуки не увінчалися успіхом. Згодом до пошуків підключилися правоохоронці.

Оновлення. "Білоруський дім в Україні" заявляє, що за Віталієм Шишовим стежили і поліція про це знала.

"За Віталіком велося стеження. Про факти були відповідні повідомлення поліції. Також нас неодноразово попереджали як місцеві джерела, так і свої люди в Республіці Білорусь про всілякі провокації аж до викрадення та ліквідації. Віталій стоїчно і з гумором ставився до цих попереджень, заявляючи, що хоч так можливо БДУ вийде з інфовакууму", - сказано в повідомленні БДУ в Telegram.

В організації переконані, що смерть Шишова - "спланована чекістами операція з ліквідації дійсно небезпечного для режиму білоруса", і заявили, що продовжуватимуть домагатися встановлення істини в загибелі Віталія.

26-річний Віталій Шишов - один із засновників "Білоруського дому в Україні". Він був змушений переїхати в Україну восени 2020 року після участі на протести в серпні і подальшого активного протистояння узурпаторам влади в Білорусі.

У БДУ наголосили, що в цій організації Шишов "брався абсолютно за всі сфери діяльності": допомога білорусам, які переїхали, проведення акцій проти режиму Лукашенка, звернення в держоргани для просування законопроєктів, які допомагають його співвітчизникам, формування діаспори в Україні.

Оновлення 11:39. Представник "Білоруського дому в Україні" Юрій Шчучко в ефірі Настоящего времени розповів, що Шишова знайшли повішеним зі слідами побиття на обличчі.

"Святошинський парк оточила Національна гвардія України, тривають слідчі дії. Ми викликали швидку допомогу його подрузі. Ми з Віталієм давно знайомі, фактично з першого дня його присутності в Україні", - сказав Шчучко.

Він розповів, що вийшов разом з друзями Віталія на його пошуки, поліція вже опитувала місцевих жителів. Коли він дійшов до парку, виявив тіло Шишова.

"Це стара схема. Людина повішена зі слідами побиття на обличчі. Нічого не викрадено. Він був у звичайному заношеному одязі, в якому люди займаються спортом, з собою був тільки телефон", - зазначив Шчучко.

За його словами, всі активні члени "БДУ" отримували інформацію, що в Україну "прибувають люди із Сил спеціальних операцій та інших підрозділів Білорусі для їх фізичного знищення".

"У тому числі від СБУ приходила така інформація. Говорили, щоб ми були обережнішими, тому що тут працює мережа агентів КДБ Білорусі і можливо все. Віталій просив мене подбати про близьких людей, які його оточують. У нього було дивне передчуття", - розповів Шчучко.

Нагадаємо, 20 липня 2016 року в центрі Києва було підірвано машину керівника інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули, в якій перебував білоруський журналіст Павло Шеремет. Він загинув на місці вибуху.

Про підозру було повідомлено трьом особам: військовій медсестрі Яні Дугарь, волонтеру та дитячому медику Юлії Кузьменко, а також музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку. Досудове слідство стосовно підозрюваних було завершено 22 травня 2020 року.

Жоден з обвинувачених своєї провини в причетності до вбивства Шеремета не визнає. Суд присяжних наразі перебуває на стадії дослідження письмових доказів у справі.

Президент Володимир Зеленський заявив, що не знає, хто стоїть за злочином, однак не виключає, що до вбивства причетна контррозвідка СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram