ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Феофанії проводили масову вакцинацію від ковіду. У документах вакцинованих вказували як працівників лікарні

Охочі зверталися до лікарні телефоном - і їм призначали час і дату щеплення.

У Феофанії проводили масову вакцинацію від ковіду. У документах вакцинованих вказували як працівників лікарні
Фото: EPA/UPG

Клінічна лікарня «Феофанія» вакцинувала від ковіду людей за попереднім записом нібито залишками вакцини. Охочі вакцинуватися могли звернутися до лікарні телефоном і стати в чергу на вакцинацію. Їм призначали час і дату щеплення. Однак частина людей вакцинувалася дозами, які були призначені для медиків закладу, а не залишками. За документами ці люди фіксувалися як працівники лікарні. 

Як повідомив LB.ua регіональний координатор з вакцинації у місті Києві Василь Животенюк, вакцинація у Феофанії залишковими дозами не проводилася узагалі.

«Мобільна бригада приїжджає лише зробити щеплення, — говорить Животенюк. — Лікарня має лише надати доступ до інтернету, кабінету вакцинації і список медиків, завірений печаткою закладу. Це відповідальність головного лікаря. Мобільна бригада читає список і бачить, що вакцинує таку-то людину і це медик. Лише постфактум з’ясувалося, що дехто з вакцинованих не медик, а блогер». 

Як стало відомо LB.ua, це не поодинокий випадок. Мобільні бригади приїжджали вакцинувати нібито працівників Феофанії більше 5 разів (загалом у лікарні працює більше 1700 медиків). Скільки з тих, кого провакцинували у цій лікарні, медиками не є — поки що невідомо. LB.ua вдалося зафіксувати два таких випадки, і у обидвох люди були переконані, що вакцинуються залишковими дозами. 

«Я маю розписку головного лікаря, яка гарантує, що в списках, які він надає — виключно працівники лікарні, — коментує Животенюк. — Він несе відповідальність за неправдивість інформації в списках».

Наразі за номером телефону, яким люди записувалися на щеплення у Феофанії, LB.ua повідомили, що «це вже невідповідна інформація і вакцинація уже не проводиться». 

У коментарі LB.ua головний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначив, що доручив здійснити перевірку на рахунок можливого нецільового використання вакцини у клінічній лікарні «Феофанія». До перевірки він також залучив регіонального координатора міста Києва.

«Комісією буде перевірено інформацію щодо фактичного працевлаштування осіб, які отримали вакцинацію проти COVID-19 згідно зі списками Клінічної лікарні «Феофанія» у цьому закладі», — зазначив у коментарі Віктор Ляшко. 

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я поставило за мету до кінця 2021 року вакцинувати 70% дорослого населення. Про це сказав міністр Максим Степанов на брифінгу у вівторок.

Він запевнив, що медична система буде спроможна забезпечити таку кількість щеплень. Зараз в Україні вакцинують лише 10-20 тисяч людей на добу. За словами Степанова, цей показник можна довести до 450-500 тис. щеплень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram